cultura

Compleix els requisits

Universalitat, excepcionalitat i autenticitat són les tres condicions indispensables que ha de reunir el triangle dalinià per ser declarat Patrimoni de la Humanitat

El primer obstacle a superar serà convèncer l'Estat perquè presenti la candidatura

No hi ha dubte que el Teatre Museu Salvador Dalí, de Figueres, la casa de Dalí a Portlligat (Cadaqués) i el Castell de Púbol (la Pera), com a continents de part de l'obra del geni Salvador Dalí, pel seu valor patrimonial, artístic i testimonial de la vida del pintor altempordanès i pel seu arrelament a un territori únic com és l'Empordà, compleixen els tres requisits indispensables que exigeix la Unesco per atorgar la condició de Patrimoni de la Humanitat: universalitat, excepcionalitat i autenticitat. Això, però, no vol dir que s'aconsegueixi aquesta fita, que reportaria no només prestigi en formar part d'aquesta mena de club selecte de monuments, sinó també un alt grau de protecció i un reforç notable en la promoció del triangle com a pol d'atracció turística.

Ahir es va encetar oficialment el camí per aconseguir el nomenament, amb la presentació de la candidatura, a Figueres, per part de l'alcalde figuerenc, Santi Vila; el de la Pera, Josep Pi; el de Cadaqués, Joan Figueras; el vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Joaquim Felip; el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, i l'experta i directora de la candidatura, Carme Polo.

L'itinerari es preveu llarg, i el desenllaç es podria conèixer la tardor del 2014. De moment, però, la primera tasca és convèncer el govern de Madrid, a través del Ministeri de Cultura, encapçalat per José Ignacio Wert, perquè se sumi a la causa i inclogui la candidatura del triangle dalinià entre la resta de candidatures que l'Estat presentarà a París, a la seu de la Unesco. Santi Vila va explicar que la Generalitat dóna suport a la candidatura, que va qualificar de “tot un repte” per als empordanesos, ja que va reconèixer que no hi ha garanties absolutes d'èxit, perquè s'ha de competir amb altres candidatures. Carme Polo va explicar que caldrà exposar, il·lustrar i justificar en un dossier que el triangle dalinià compleix els requisits sol·licitats per la Unesco: “Hem d'explicar que els tres espais són únics al món, fets a la mida i sota la inspiració del mateix artista, i que s'ha conservat tal com ell mateix ho va deixar.” Per demostrar aquest últim punt, la Fundació Gala-Salvador Dalí és la “garant” d'aquesta autenticitat, perquè durant tots aquests anys ha gestionat amb rigor aquests tres espais.

Un obstacle per a la candidatura és que es tracta de l'obra d'un artista contemporani, mentre que altres candidatures tenen com a objectiu promoure un patrimoni molt més antic. En aquest camí, per exemple, es van quedar sense aquest reconeixement les ruïnes d'Empúries.

El març del 2013 s'acaba el termini per presentar la candidatura a la Unesco. Si l'Estat hi aposta i fa aquest pas, s'obrirà un període d'un any durant el qual una comissió internacional d'experts estudiarà de forma detallada la candidatura i farà una visita al territori, cap a finals de juliol del 2014, com a pas previ a l'emissió del veredicte final, al llarg de la tardor d'aquell mateix any.

LA DATA

2014
La tardor
d'aquest any es farà públic el veredicte de la Unesco, si és que l'Estat fa seva la candidatura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA