cultura

Un tresor a les golfes

Troben en unes golfes del Vendrell milers de documents històrics, molts relacionats amb la família de Guimerà

S'ha recuperat la documentació dels processos electorals que va viure el polític Jaume Carner

A la planta més alta de la casa de l'escultor Apel·les Fenosa del Vendrell, avui reconvertida en seu d'una fundació i en museu, hi ha, gairebé tocant al sostre, una mena de finestra, amb porta de fusta, que queda massa alta per poder-hi accedir fàcilment. Aquesta dificultat ha fet que durant més de quaranta anys ningú no s'hagués pres la molèstia d'intentar obrir-la per veure què s'hi amagava al darrere. Ha estat la casualitat –unes obres a la teulada– la que ha permès ara descobrir-hi “un tresor documental”, en paraules de Josep Miquel Garcia, director de la Fundació Apel·les Fenosa. Va ser ell qui fa uns dies va entrar per primer cop a les golfes i va topar amb centenars de documents que “permetran descobrir aspectes històrics rellevants del Vendrell”.

Entre els papers s'hi troba molta informació sobre la família del dramaturg Àngel Guimerà, ja que aquesta casa era propietat, abans que la comprés l'escultor Fenosa, l'any 1957, d'una branca dels Guimerà. De fet, la casa pairal de l'escriptor, que era de pare vendrellenc, només és uns carrers més enllà d'aquesta.

S'han descobert 82 cartes d'entre els anys 1818 i 1887, moltes de les quals estan escrites des de Cuba, ja que la família Guimerà tenia molts vincles amb el comerç d'ultramar. Destaca una carta dirigida al mateix Àngel Guimerà, escrita l'any 1879 per un cosí seu, en la qual li explica els fets sociopolítics que vivia a Cuba. També hi ha una carta de Josep Miracle, en la qual demana informació sobre la família Guimerà perquè està acabant la biografia del dramaturg. Entre el fons també s'hi troben documents monogràfics sobre aspectes del Vendrell, com ara l'epidèmia de còlera que va afectar la població el 1911.

Però el més “significatiu” és que es conserva la documentació de tots els processos electorals d'entre els anys 1905 i 1918 referits al polític català Jaume Carner. Hi ha documents sobre l'elecció de diputats a les Corts, en què Carner va presentar-se per Solidaritat Catalana i per la Unió Federal Nacionalista Republicana. S'han recuperat, per exemple, els fulls originals de discursos del polític i les factures de les despeses de les campanyes electorals.

L'alcalde del Vendrell, Benet Jané, i el director territorial de Cultura de la Generalitat, Jordi Agrà, van destacar ahir l'excepcionalitat de la troballa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic