cultura

la CRÒNICA

Diàleg sensorial mirant al sud

Nit de flamenc i essències del sud, dimarts passat al Gastromusical d'El Molí de l'Escala: el protagonista musical de la vetllada era José Antonio Martín Yáñez, conegut com Salao –la raó, qui la sap: l'home és rematadament seriós, o almenys ho sembla–; el gastronòmic, el cuiner Marc Gascons, del restaurant Els Tinars de Llagostera –una estrella Michelin–, convidat per l'amfitrió dels fogons d'El Molí, Jordi Jacas, a interpretar en creacions comestibles la música de Salao, en una combinació irresistible per a esperits hedonistes. Com a etapa pròleg, l'aperitiu a l'aire lliure: gaspatxo transparent amb verduretes i ous de truita de riu, d'aspecte gelatinós i divertit; un homenatge directe al cantaor de l'Hospitalet de Llobregat, el Salaíto, amb bacallà, anxova, olives negres i ventresca de tonyina, i fritura d'escamarlà, menjar blanc i tòfona d'estiu. Després, tots a dins, a les taules. Jordi Jacas: “Esperem que no us espanti aquesta bogeria. Nosaltres ens ho hem passat molt bé fent-ho.” Jacas va presentar Gascons com “un dels millors cuiners joves i un dels més prometedors”. L'al·ludit va recordar que l'any passat es trobava entre el públic del Gastromusical, per veure Andrea Motis, i que l'experiència li va obrir l'apetit d'entrar en el joc com a coprotagonista. I el joc va continuar dimarts amb un suquet-caldereta-cassoleta de llamàntol, exquisit com també va ser-ho el segon plat: espatlla de xai de llet a la mel, romaní, all i oli de poma i recuit d'herbes i figues. De postres, torrija cremosa amb pastanaga, taronja i gelat de leche quemá. Gascons, que a Els Tinars acosta la cuina tradicional catalana a les tècniques actuals, va adaptar alguns dels seus platets habituals per establir un diàleg sensorial amb el flamenc de Salao, mirant al sud, a Andalusia, la terra del jondo. Després del sopar, el concert: cada cosa al seu lloc, sense barrejar els ingredients, perquè el públic centri la seva atenció en allò que toca en cada moment. Ben acompanyat per la guitarra rica en melodies de José Andrés, Salao, va fer un concert molt flamenc, que va obrir amb uns tarantos i, sense gaires explicacions, va continuar transitant per diferents palos, amb una veu estremidora que justifica totes les lloances que li han dedicat com una de les més brillants del nou flamenc a Catalunya. Puntualment, el duet es va convertir en trio per afegir flauta i llaüt a una proposta rica en la seva austeritat. Dimarts vinent, el Gastromusical s'acabarà amb Santi Balmes (Love of Lesbian) i la cuina dels germans Torres (Dos Cielos).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.