cultura

LA CRÒNICA

La memòria i l'esperança

Dimarts a la nit van coincidir a Girona dues presentacions de llibres que, tot i tractar-se de projectes diferents, coincideixen en aspectes fonamentals: la recuperació de la memòria i de grans personatges oblidats, en temps d'incertesa i desassossec com els actuals. A la Sala Miquel Diumé de l'ajuntament, Gemma Domènech, historiadora i investigadora de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, va presentar Emili Blanch Roig (1897-1996). Arquitecte, patrimoni, compromís, recuperant una figura cabdal de l'arquitectura gironina com va ser l'Emili Blanch, que va haver de patir el doble exili: l'estranger i l'interior quan va poder tornar, i que es perpetua actualment en la vergonyant manera com es maltracta el seu llegat: un edifici de la Pera, la seva població natal, que va donar a la Generalitat i està caient a trossos. L'arxiver municipal Joan Boada va fer una exhaustiva relació dels mèrits de Blanch i va qualificar el treball de Domènech d'excel·lent i de lectura obligada.

Xavier Antich i Màrius Serra

Gairebé a la mateixa hora, a la Llibreria 22, el professor de la UdG i filòsof Xavier Antich presentava de manera divertida el llibre Plans de futur, una obra amb què Màrius Serra va guanyar el premi Sant Jordi i que novel·la la vida del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional gràcies al suport dels seus cosins Ferran, Maria i Àngels Carbona. Dos llibres ben diferents, dues apostes per la memòria i l'esperança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.