cultura

Localitzen a l'església de Sant Cristòfor de Cunit una portalada del XVIII

La troballa s'ha fet gràcies a la descoberta per part d'un grup d'estudis locals d'un plànol antic que també revela l'existència d'un portal d'origen romànic

Quan el grup d'estudis locals Delmacio de Conito va localitzar als arxius del Marquès d'Alfarràs un plànol antic de l'església Sant Cristòfor de Cunit, poc s'esperaven que aquesta troballa desencadenaria la descoberta dels vestigis de l'església vella de gran valor històric i patrimonial ocultats per les obres posteriors que s'hi van anar fent al llarg dels anys. I el destí i la casualitat es van aliar perquè la descoberta arqueològica no requerís gaire més esforç que el d'un martell compressor i la traça dels operaris de la brigada municipal.

Tot va començar quan els membres del grup d'estudis Delmacio de Conito van localitzar aquest plànol, en el qual es veu clarament l'església vella, l'edifici nou i l'entorn més immediat com és l'hostal la Diligència i l'hort de la rectoria. En aquest document es veu clarament l'existència d'una portalada d'origen romànic que donava accés a l'església vella.

L'Ajuntament va decidir llavors demanar permís a l'arquebisbat de Tarragona per poder dur a terme les obres de localització d'aquests vestigis. Els serveis tècnics de l'arquebisbat no van tardar gaire a donar-ne el seu vistiplau, i tan bon punt es va comunicar la decisió, l'Ajuntament va enviar dos operaris de la brigada a repicar la paret de l'església seguint les pistes que proporcionava el plànol. I la troballa no es va fer esperar. De seguida van començar a aparèixer les pedres d'una portalada antiga que havia estat tapiada.

Però la sorpresa va arribar més tard, quan van descobrir que les restes que acabaven de localitzar no eren de la portalada romànica que buscaven sinó d'una altra porta que es va fer durant la reconstrucció de l'església, al segle XVIII. Les tasques per localitzar la portada romànic encara continuen, però fins avui encara no han donat el seu fruit. Segons el regidor de Turisme i Patrimoni, Jaume Casañas, el descobriment d'aquests vestigis de l'antic temple aportaran una informació molt valuosa sobre la història de Cunit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid