Música

girona

Burruezo: “Al-Àndalus era una sola comunitat intercultural”

“Crec que he comès un error quan parlava de la música de les tres cultures, perquè en realitat a al-Àndalus hi havia tres tradicions, l’àrab, la cristiana i la jueva, però dins d’una sola cultura”, diu Pedro Burruezo, que avui oferirà amb la Nur Camerata en format de trio el concert pedagògic La reina de Siurana / al-Àndalus.cat al centre cívic Pla de Palau de Girona (20 h, entrada lliure), dins la IX Temporada Música per a Tothom, coorganitzada amb l’Associació Magic Room. A més de Burruezo (veu, mondol, percussions i direcció), completen el trio Berna Jones (violí) i Robert Santamaría (qanun).

Barceloní de naixement, guixolenc adoptiu, Pedro Burruezo és un músic de llarga i rica trajectòria, periodista i activista ecologista, i, entre altres coses, gran divulgador, no tant de la història, sinó de l’essència, la cultura i la mística d’aquella al-Àndalus que reivindica com un model de convivència absolutament vigent, “una sola comunitat intercultural, encara que després ho amaguessin els Reis Catòlics, la Inquisició i el franquisme”.

En el concert d’avui, hi presentarà el seu últim disc, un EP de quatre temes titulat La reina de Siurana, que fa referència a la llegenda d’Abdelazia, filla del valí de Siurana, que va preferir saltar d’un cingle quan arribaven les poc amistoses tropes cristianes –“Els fatxes de l’època”, puntualitza Burruezo amb humor– a l’últim reducte d’al-Àndalus en terres catalanes.

En el disc , Burruezo posa també música a un poema d’Abú Bakr de Tortosa, gran intel·lectual andalusí que va viatjar per Orient i que, segons remarca Burruezo, “és més conegut a Egipte, on va morir a Alexandria, que no pas a Catalunya; de fet, jo vaig conèixer la seva existència quan me’n van parlar durant un concert que vam oferir a l’ambaixada espanyola al Caire”. La cançó resultant, Rasha de Tortosa, està vestida amb sonoritats de música gharnati d’Algèria, d’origen andalusí, que amb el seu nom fa referència a Granada. “Abú Bakr és un altre dels personatges d’al-Àndalus que, a pesar de la seva gran força creativa, aquí han caigut en l’oblit, quan en realitat nosaltres som Ramon Llull, però també Abú Bakr de Tortosa i Bonastruc ça Porta de Girona, perquè a la seva època tot estava molt més barrejat del que ens pensem.”

Per tot això, Burruezo creu que els seus concerts no són només viatges sonors a temps remots, sinó que transmeten al públic del segle XXI una saviesa ancestral molt útil per afrontar aquests temps de tribulacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA