Llibres

GUIA

ferran aisa

Catalunya, fàbrica de cervesa

Els autors d'aquesta guia són els experts cervesers Jordi Expósito (Barcelona, 1966) i Joan Villar (Sabadell, 1983), els quals introdueixen el lector en el món de la cervesa i fan un estudi de la seva antiguitat, que es perd al començament de la civilització. Els sumeris ja la produïen fa més de 8.000 anys. A Europa, les primeres notícies que es tenen d'elaboració cervesera és a les terres catalanes, concretament a una comunitat agrícola que vivia fa 5.000 anys a l'actual poble de Begues, prop de Barcelona. Era habitual la cervesa en les comunitats neolítiques ibèriques, però fins al segle XVI no tornem a tenir constància de la beguda.

La primera fàbrica a l'Estat espanyol la va fer construir Carles V al monestir de Yuste (Càceres). Les fàbriques catalanes pioneres s'estableixen a Barcelona a principis del segle XIX. Algunes marques han arribat fins als nostres dies, com ara la Damm i la Moritz. Els autors expliquen els inicis d'aquestes dues populars fàbriques i també citen la San Miguel, com a cerveses més conegudes.

La producció microcervesera al Principat va començar a proliferar amb el nou mil·lenni. Des d'aleshores s'ha anat multiplicant la producció cervesera artesanal fins a arribar a centenars de marques i estils diversos. Fermí Puig, en el pròleg, afirma: “Aquesta guia té la magnífica bondat de servir alhora per a la divulgació d'un fenomen que tot just es comença a conèixer i per regalar una imatge del moment històric en què l'elaboració artesanal de la cervesa s'instal·la a Catalunya.”

Els autors fan la fitxa de cadascuna de les cerveses artesanals que avui es produeixen a casa nostra. La guia és una bona eina per a tots els productors, però també per als consumidors que volen conèixer l'essència del producte que prenen.

GUIA DE CERVESES DE CATALUNYA
Jordi Expósito i Joan Villar
Pròleg: Fermí Puig Editorial: Base (Barcelona, 2013) Pàgines: 306 Preu: 17, 80 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.