Economia

Un 3,3% més de societats creades

El nombre de companyies creix en relació amb el 2018, malgrat el relat unionista de “fuga d’empreses”

En el primer semestre s’han dissolt menys societats que el 2018

Impuls exportador indiscutible, líder a l’Estat

De gener a juny s’han dissolt 1.162 societats, un 2,8% menys

L’efecte suposadament catastròfic del referèndum de l’1 d’octubre, que havia de comportar ni més ni menys que la “ruïna” del país, amb una fugida d’empreses i centres de producció, no només no s’ha produït d’ençà de la votació de fa dos anys i la posterior repressió, sinó que queda desmentit per les xifres fins avui. En la primera meitat de l’any, el nombre de societats mercantils ha crescut un 3,3% (10.243 més) a Catalunya, segons dades del govern català.

El 2018 el PIB va créixer per sobre del de l’Estat espanyol i el de l’eurozona, i la taxa d’atur s’ha reduït per cinquè any consecutiu, amb taxes inferiors a les de l’Estat espanyol (de l’11,2% a Catalunya durant el segon trimestre de l’any 2019, en contraposició amb el 14% espanyol). L’exportació catalana ha crescut un 2% durant el primer semestre del 2019 i, amb les dades del juliol (+8%), representava ja el 27,6% de l’exportació registrada a l’Estat espanyol, amb un increment interanual del 10,5%. Pel que fa a les inversions estrangeres, han augmentat un 16% també durant aquest període.

Quant al teixit empresarial català, la base d’empreses catalanes creix: l’1 de gener del 2018, el nombre d’empreses amb seu a Catalunya havia crescut en 9.385 –va passar de 608.981 a 618.366 empreses (+1,5%)–, i ja són quatre anys consecutius de creixement ininterromput. L’any 2016, el nombre d’empreses era de 596.196, i un exercici abans, el 2015, la suma se situava en 584.369 societats, segons dades oficials.

De fet, les del gener del 2018 són les darreres dades oficials facilitades per l’institut d’estadística espanyol (INE), que ha canviat el procediment i oferirà les del 2019 durant el mes de desembre.

Amb tot, segons dades del Departament d’Empresa i Coneixement, que cita al seu torn xifres treballades pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, Catalunya concentra el nombre més elevat d’empreses amb seu a l’Estat espanyol, amb un 18,5% del total, seguida per la Comunitat de Madrid (16,1%) i Andalusia (15,2%). A més, durant el primer semestre del 2019 s’han creat 10.243 societats mercantils, un 3,3% més que en el mateix període del 2018.

En termes acumulats, el primer semestre del 2019 s’han dissolt 1.162 empreses, un 2,8% menys que en el mateix període de l’any passat.

En una entrevista a un rotatiu econòmic, el president de la patronal Foment del Treball reconeixia que les seus de les empreses “més significatives” començaran a retornar a Catalunya a partir del 2020. “Som en una conjuntura en què no és fàcil tornar per a l’empresari que va marxar”, assegurava Josep Sánchez Llibre a Expansión.

El cas és que les grans empreses que van traslladar les seus socials fora de Catalunya –algunes de les quals, pressionades amb la retirada massiva de fons per part del mateix govern espanyol, segons algunes informacions– no hi han tornat, entre les quals hi ha Planeta, Banc Sabadell, CaixaBank i Naturgy. Tan sols Aigües de Barcelona (Agbar) va tornar, ara fa un any, i el consell d’administració de la companyia ho va atribuir a “l’estabilitat econòmica”, malgrat que mai hi va haver un clima d’inseguretat per a aquestes empreses. D’altres, com Seat, van resistir a les pressions polítiques de les més altes instàncies, i el cas, de nou, és que cap de les quals va traslladar el centre de producció, tot i que van moure els domicilis fiscals.

El context mundial afecta més

La desacceleració econòmica global i certes incerteses a escala macro com ara el Brexit i la política aranzelària dels Estats Units provoquen molta més inseguretat que no pas el procés d’independència de Catalunya, segons els experts. De fet, en els darrers mesos i setmanes s’han donat a conèixer possibles desinversions en territori català que suposarien una pèrdua important de llocs de treball. És el cas de les empreses Agrolimen, a Sant Joan Despí; TE Connectivity (antiga Tyco) i Prysmian (General Cable), a Montcada i Reixac, i, en el cas de General Cable, també a Manlleu. També Nissan anunciava desinversions, tot i que aquesta setmana passada la Generalitat atorgava una subvenció de tres milions d’euros per a la planta de pintures de la Zona Franca de Barcelona que podria servir de condicionant per a la situació del grup. La inversió estrangera aconseguida l’any 2018 pel Departament d’Empresa del govern va ser de 322,2 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El Banc Santander pateix un ciberatac

Barcelona
economia

L’habitatge i l’alimentació estiren l’inflació d’abril i la situen al 3% anual

barcelona

Una quinzena de comerços volen traspassar el negoci per falta de relleu

BANYOLES

Els preus s’apugen set dècimes per l’alça de la roba, l’electricitat i els pisos turístics

GIRONA
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS