Opinió

DE MEMÒRIA

La reivindicació burgesa del 54

La dictadura político-militar espanyola del 1939 fou, d'entrada, un intent de control burocràtic de processos d'importació, de producció i de distribució de tot, aliments, energia, vehicles, etc.

La dictadura político-militar espanyola de 1939 fou, d'entrada, un intent de control burocràtic dels processos d'importació, de producció i distribució (de tot: aliments, energia, vehicles, etc), i d'estalvi-inversió (amb statu quo bancari fins al 1962). Aquests processos no estaven orientats ni pels mercats, ni pels plans. Estaven dirigits per una maquinària estatal hipertrofiada que anava generant especuladors, nou-rics, burgesos sense ètica.

Burgesos com Manuel Ortínez o Joan A. Linati ho han explicat a les seves memòries. Linati escriu: “La guerra nos dejó a muchas famílias destrozadas, y abrió a otras –a los eternos vividores, a los eternos aprovechados- las puertas de esa prosperidad económica, para la que carecían de preparación... La falta de actuación enérgica sobre esta gente, sobre este importante pero en el fondo reducido grupo especulador de altura, fue el máximo pecado del franquismo”. I, afegeix per esvair dubtes: “...No me refiero a este otro estraperlo misérrimo, practicado por pobre gente”. Els burgesos d'abans del 36 es desmarcaven dels grans especuladors, i sabien prou bé qui eren, quina preparació tenien, i què necessitaven.

El 1954, representants de sis organitzacions empresarials de Barcelona van constituir una plataforma amb 8 punts que resumien les reivindicacions. S'adreçaven al governador civil de la província, que era, aleshores, la màxima autoritat. Les sis organitzacions eren: la Cambra de Comerç i Navegació, la Cambra d'Indústria, l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre, la Cambra Oficial de la Propietat Urbana, la Cambra Minera i la Societat Econòmica d'Amics del País.

Els 8 punts de 1954 eren sensacionals. El punt 1 demanava “més publicitat als projectes de llei i un ampli termini d'informació pública”. Donat que l'activitat burocràtica de la dictadura semblava imparable, millor conèixer-la abans, i tenir, després, més temps, durant la “informació pública”, per a intentar modificar-ne alguns aspectes.

El punt 2: “Que no es dictin disposicions de caràcter fiscal amb efectes retroactius”. La fiscalitat era, sembla, retroactiva!

Els tres punts següents es centraven en l'energia i les infraestructures. El punt 3 proposava avançar en “l'electrificació del Vuit ferroviari català”.

El punt 4 demanava que no hi hagués discriminació: “Que hi hagi més equitat en la distribució
de l'energia elèctrica i s'eviti que les restriccions (elèctriques) a la zona catalana siguin desproporcionades”.

El punt 5 era dedicat al port: “Que es doti Barcelona d'un dic sec”. Les terminals d'aeroport ni s'oloraven. Només un punt
–el 6- era dedicat a l'ensenyament, i, encara, molt modestament: “Que es doti a Barcelona d'un edifici adequat per a l'Escola de Comerç”.

Els dos darrers punts eren més genèrics. El punt 7 feia: “Que es simplifiquin el sistema fiscal i els procediments de recaptació”.
Reducció de la tramitació burocràtica. No, menys impostos.

I el punt 8, en la mateixa direcció: reducció de l'intervencionisme. En concret: “Que s'atenuïn les intervencions que dificulten la llibertat de comerç”. Car, el 1953, la floca de cotó arribada al port de Barcelona valia 30 pessetes, i el Ministeri de Comerç del govern espanyol la venia als fabricants catalans a 54 pessetes.

transparència.

Una idea transversal: els 8 punts demanaven menys opacitat burocràtica, i posaven l'accent en els dos factors de producció bàsics: les infraestructures i els coneixements. (De moment només es va comptar amb un edifici per a una escola de comerç!)

Altres qüestions quedaven aparcades. Per exemple, la legislació de 1939-41 que donava la direcció dels afers industrials a l'Estat espanyol.

La llibertat d'indústria, per instal·lar noves indústries, o traslladar o ampliar les existents, no arribaria fins al 1963.

L'informe Moix

Els 8 punts reivindicatius de la plataforma burgesa de 1954 van ser reproduïts i saludats, amb un entusiasme contingut, a l'informe Moix de 1956. Aquest document, signat per Josep Moix i Regàs (Sabadell, 1898-Praga, 1973), exalcalde de Sabadell el 1936, i exministre el 1938, va ser la base de discussió del I Congrés del PSUC, celebrat prop de París. La idea de Moix era que existia un ampli ventall de sectors contraris a la dictadura franquista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona