Economia

Les estacions de servei demanen protecció policial

El govern espanyol no preveu que l'aturada dels transportistes derivi en incidents greus ni en un desabastiment crònic, però sí que es planteja subministrar combustible a les gasolineres mitjançant la creació de combois allà on faci falta.  A més, els cossos i forces de seguretat continuaran identificant piquets, que en la jornada d'aquest dilluns han creat incidents violents que han acabat amb dos ferits.  L'executiu proposarà en les pròximes hores un paquet de mesures que inclouen des de la rebaixa de l'IRPF a jubilacions anticipades, i espera assolir un acord amb el sector 'a curt termini'.

Aquest dilluns ha estat un dia de marxes lentes i aturades a les carreteres catalanes. La vaga iniciada aquesta mitjanit al sector del transport per la pujada del preu del gasoil està provocant, al llarg de tot el dia, problemes de trànsit en diferents punts de la xarxa viària catalana.
Dues marxes lentes organitzades pels transportistes en vaga provoquen retencions de fins a set quilòmetres a la Ronda de Dalt (B-20) i a l'autopista C-58. A més, els transportistes del Bages fan talls intermitents a la C-16 a la confluència amb l'Eix Transversal. Estan bloquejats els accessos a dos polígons industrials de Tarragona al de Mallolles de Vic.

A la Jonquera els Mossos d'Esquadra distribueixen pels aparcaments i àrees de descans de la Jonquera els centenars de camions estacionats, des de la passada matinada, l'AP-7, a la frontera francesa. Els transportistes, alguns autònoms i molts d'ells arribats d'arreu d'Europa, es preparen per afrontar la segona nit d'aturada després que no s'hagi arribat a cap acord amb els ministeris de Foment i Economia i Treball. Els camioners asseguren que no es mouran de la Jonquera fins que no hi hagi cap solució a les seves reivindicacions.

Tot i les parades, l'AECOC, l'associació espanyola més àmplia d'empreses fabricants i distribuïdores del sector del gran consum, considera "que els serveis al consumidor als punts de venda estan totalment garantits, malgrat l'atur patronal convocat per algunes organitzacions del sector del transport de mercaderies per carretera".

Per la seva banda, l'Agrupació Catalana d'Associacions d'Estacions de Servei, ha demanat protecció policial perquè els camions-cisterna puguin distribuir el combustible i evitar així el desproveïment. El president d'aquesta entitat, Albert Campabadal, ha estat contundent: "si no es reparteix combustible entre demà i demà passat demà no es trobarà ni una gota a tot Catalunya", excepte a Lleida, on la situació és gairebé d'absoluta normalitat.

Incidències col·laterals
Les companyies Acciona Trasmediterránea i Balearia han anunciat l'anul·lació d'un total de quatre sortides dels seus vaixells, des de Palma de Mallorca a ports peninsulars, a causa de la vaga del transport, mentre que la tercera naviliera que opera mercaderies a les illes, Iscomar, no ha pogut assegurar que els dos vaixells que han salpat avui cap a València i Barcelona facin aquesta nit el trajecte de tornada.

El Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC) ha convocat demà una reunió amb altres organitzacions representatives del sector per analitzar l'impacte de la vaga de transportistes i decidir si els taxistes se sumen a les protestes per la pujada del preu del carburant. Si es mobilitzessin, les aturades tindrien lloc al matí de divendres o de dilluns que ve.

Comitè de Seguiment
La vaga indefinida de transportistes ha forçat una reunió a La Moncloa del Comitè de Coordinació i Seguiment de l'aturada, que es va constituir dissabte i en què participen set ministeris del govern espanyol, des de Presidència a Defensa. La trobada es produeix en paral·lel a les reunions que els ministeris de Foment, Economia i Treball fan amb les principals associacions de transport, que aquest matí han decidit mantenir la vaga indefinida.

Els objectius del Comitè són tres: garantir els drets fonamentals dels ciutadans, la lliure circulació, i assegurar el subministrament dels productes essencials. Aquest últim punt és un dels que més preocupen l'executiu espanyol, que tem el desabastiment als comerços.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona