Economia

Solbes anuncia que el criteri bàsic en el nou model de finançament serà la població

Finançament

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha presentat les bases per a la reforma del sistema de finançament que es basa en "deu principis bàsics" on el criteri de població serà un element decidiu. Solbes ha assegurat que cap comunitat autònoma en sortirà perjudicada ni es perdrà diners amb el nou model.

El vicepresident segon del govern espanyol ha explicat que la població serà un criteri bàsic per a l'actualització del sistema, especialment pel que fa als serveis socials com l'educació, la sanitat, i també podria ser la justícia, de manera que els territoris que més han crescut des del 1999 –any de referència del sistema actual- com és el cas de Catalunya, són els que veuran com més s'incrementen els seus recursos.

Solbes també ha anunciat que es traspassarà el 50 per cent de l'IRPF i l'IVA i, en el cas de Catalunya, es treballarà per incrementar els impostos especials en el 58%, com preveu l'Estatut.

Model permanent
Solbes ha remarcat que el nou model de finançament assegura la suficiència financera i garanteix l'accés de tothom als serveis bàsics. Pel ministre d'Economia, el model és "consistent, transparent i estable" i voldria que fos "permanent" en el temps. Solbes ha explicat que es vol aconseguir un acord polític abans de l'estiu per començar a negociar els detalls a partir del mes de setembre per aconseguir que entri en vigor el 2009.

De fet, el ministre abordarà les bases del nou model de finançament amb les comunitats autònomes en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà el pròxim 22 de juliol.

Recursos addicionals
El vicepresident econòmic ha assegurat que el nou sistema millorarà la capacitat fiscal dels territoris i que pels criteris de la població i el sòl, les autonomies podran rebre recursos addicionals.

"Partim del compromís que cap comunitat perdi recursos i que es reconegui l'esforç fiscal" de cada autonomia, ha dit Solbes, sense entrar a concretar en què es basa aquest "esforç fiscal".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.