Economia

La Reserva Federal decep Wall Street al abaixar els tipus només 0,25 punts

La Reserva Federal dels EUA ha decebut als inversors que esperaven una actuació agressiva per part del banc central nord-americà. La Fed ha tornat a rebaixar els tipus d’interès, però ho ha fet un quart de punt, fins a situar-los en el 4,25%, i no mig punt, com esperaven a Wall Street.

Els economistes feia dies que preveien que la Fed abaixaria els tipus i l’únic dubte era saber si ho faria mig punt o només un quart. Finalment, ha optat per una rebaixa moderada davant les últimes dades de l’economia nord-americana pel que fa a la taxa d’ocupació i l’índex de vendes pendents d’habitatge als EUA.

En un comunicat, l’òrgan que presideix Ben Bernanke ha justificat la seva decisió en assenyalar que les últimes dades apuntaven a una moderació del PIB, “cosa que reflectia la intensificació de la correcció de l’habitatge i certa suavitat de la despesa empresarial i dels consumidors”. A més, les restriccions en els mercats financers s’han incrementat en les últimes setmanes. Alguns analistes esperaven una acció més atrevida, però el cert és que només un dels nou membres del Comité de Política Monetària de la Fed apostava per una rebaixa més dràstica.

Evitar el risc de recessió
La mesura ha de servir per ajudar l’economia nord-americana a fer front a les turbulències del mercat de crèdit i a la crisi hipotecària. Els economistes havien alertat dels riscos de recessió als EUA i confien que la retallada dels tipus serveixi per evitar-ho. “L’acció d’avui combinada amb altres mesures prèvies haurien d’ajudar a promoure un creixement moderat en el temps”, ha dit la Fed.

Aquesta és la tercera rebaixa consecutiva del banc central dels EUA que des del mes de setembre ha rebaixat les taxes 75 punts. Els analistes ja asseguren que aquesta no serà l’última rebaixa.

El banc central dels EUA es va comprometre a garantir la bona salut de l’economia nord-americana i va assegurar que “actuarà de la manera adient per fomentar l’estabilitat de preus i el creixement econòmic sostenible”. En el seu comunicat també advertia que els últims esdeveniments, com el deteriorament de les condicions del mercat financer, “han augmentat la incertesa sobre la perspectiva de creixement econòmic i inflació”. La decisió de la Fed arriba després que diverses institucions financeres hagin registrat pèrdues milionàries a conseqüència de les hipoteques subprime.

Pel que fa a la inflació, la Fed ha advertit que, tot i les modestes millores, els alts preus de l’energia i de les primeres matèries fan que es mantinguin alguns riscos inflacionistes. Amb tot, la Reserva Federal ha assegurat que en continuarà vigilant de prop l’evolució.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.