Economia

El BCE prepara noves alces dels tipus

El preu del diner s'havia mantingut al 2% durant dos anys i mig, des del juny del 2003

El Banc Central Europeu (BCE) apujarà de nou els tipus d'interès, previsiblement al mes de setembre, fins al 4,25%. Així ho ha deixat entreveure el president de l'entitat, Jean-Claude Trichet, en una roda de premsa anunciada per sorpresa.

Trichet ha afirmat que l'entitat mantindrà "una forta vigilància" per tal que la inflació no pugi per sobre del 2%, el nivell que el BCE considera adequat. Actualment es troba en el 1,8%, però el banc europeu tem un repunt en els últims mesos de l'any.

El màxim responsable de la política econòmica europea ha explicat que existeixen riscos a l'alça per a l'estabilitat dels preus a mig i llarg termini, que es deriven de l'encariment del petroli, l'elevat nivell d'utilització de les capacitats de producció i la forta expansió monetària de la zona euro. Els mercats ja comptaven amb aquesta possibilitat, i és que, amb la nova correcció a l'alça, el BCE mantindrà el ritme d'apujades d'aquest any, una cada tres mesos.

Crisis hipotecària
De tota manera, l'analista de Caja Madrid Juan Antonio Cabrera assenyala que, a causa de la volatilitat generada en el mercat per la crisi hipotecària als Estats Units, el BCE podria endarrerir la pujada de tipus fins a l'octubre com a mesura de precaució. Des de desembre del 2005, el BCE ha incrementat els tipus d'interès vuit vegades fins a l'actual 4%. Prèviament, el preu del diner s'havia mantingut al 2% durant dos anys i mig, des del juny del 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.