Economia

economia

Dèficit fiscal històric: 22.000 milions

Fa anys que Catalunya denuncia que aporta molt més a l’Estat del que rep i això té un impacte directe en la seva capacitat d’inversió i despesa, però el dèficit fiscal amb l’administració central ha arribat a un màxim històric en termes absoluts i ja voreja els 22.000 milions, gairebé el 10% del PIB. El 2021, es va situar en 21.982 milions, una dada equivalent al 9,6% del PIB català, mentre que l’exercici anterior la diferència entre el que va ingressar l’Estat de Catalunya i el que va destinar-hi va arribar als 20.772 milions, un 9,8% del PIB.

Les darreres xifres són inèdites, mai el desequilibri en termes absoluts havia estat tan alt, i, com va exposar ahir la consellera d’Economia, Natàlia Mas, la bretxa de gairebé 22.000 milions representa la meitat del pressupost d’aquest any de la Generalitat. En declaracions recollides per Efe i l’ACN, Mas va detallar que això significa que cada català disposa de “gairebé 3.000 euros menys” i va alertar que això té “una afectació molt directa en la ciutadania” perquè limita la despesa en salut, serveis socials i infraestructures. Es tracta d’un “ofec financer sostingut, injust i deliberat” causat per un sistema de finançament “injust i caduc” i el reiterat “incompliment” de la inversió de l’Estat a Catalunya, va denunciar la consellera. Amb relació al PIB, el dèficit fiscal del 2021 i el 2020 suposa la tercera i quarta dada més alta de la sèrie històrica, iniciada el 1986. Cal “revertir aquest greuge”, va reiterar Mas, i establir una “una relació bilateral que posi fi a aquesta sagnia que fa temps que dura”. “En aquestes condicions, que Catalunya mantingui el dinamisme econòmic es pot considerar gairebé una heroïcitat”, va valorar.

Segons la balança fiscal del Departament d’Economia i Hisenda presentada ahir, Catalunya va aportar a l’Estat més del 19,3% dels ingressos el 2020 i el 19,2% el 2021, mentre que només va rebre el 13,7% i el 13,6% de la despesa de l’Estat. Un cop més, el govern s’ha basat en estimacions pròpies, ja que –fa anys que posa sobre la taula– l’executiu espanyol no li facilita les dades necessàries per elaborar aquests càlculs. Entre els anys 1986 i 2021, el dèficit fiscal més alt es va registrar el 1993 i el 2002, quan va superar el 10% del PIB català.

Quan li van preguntar si resoldre el dèficit fiscal o posar en marxa un nou model de finançament serà una demanda d’ERC per investir Pedro Sánchez com a president, la consellera va respondre que el “benestar” dels catalans és una de les condicions que posa ERC en la negociació, a més de l’autodeterminació i l’amnistia, i que “no hi ha benestar sense recursos”.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2334687-deficit-fiscal-historic-de-catalunya-amb-l-estat-ja-frega-el-10-del-pib.html

2334687

LA FRASE

Cal revertir aquest greuge crònic perquè té una afectació directa en la inversió en educació o salut
Natàlia Mas
Consellera d’economia

LA XIFRA

13,6
per cent
de la despesa de l’Estat va rebre Catalunya el 2021 tot i aportar el 19,2% dels recursos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona