Economia

Zymvol passarà de prestar serveis a oferir enzims propis

La ‘biotech’ que ofereix solucions de disseny d’enzims vol posar a disposició del mercat noves eines tecnològiques

Amb un préstec d’Avançsa, té previst incrementar la plantilla i invertir en el nou laboratori

L’empresa ha obert una delegació a la ciutat de Boston per explorar el mercat dels EUA

Zymvol, empresa dedicada a oferir solucions de disseny i desenvolupament d’enzims per a indústries com la química, la farmacèutica, l’alimentària o la cosmètica, entre d’altres, entre aquest any i el 2025 donarà un tomb al seu negoci, per, com explica la seva CEO, Maria Fátima Lucas, “passar d’oferir servei a les empreses per desenvolupar els enzims que necessiten per al seu procés industrial, a desenvolupar nosaltres enzims propis”. A més a més, el tercer trimestre de l’any, Zymvol “posarà a disposició de les empreses una plataforma enzyme-as-a-service”.

Com remarca Lucas, que va fundar l’empresa el 2017 amb dos socis més, aquesta reorientació “suposarà realment un canvi brutal de model, i no serà gens fàcil adaptar-nos-hi, però és absolutament necessari per tal que el negoci sigui escalable i sostenible en el temps”. Aviat sortiran al mercat tecnologies com Zymscan, que permet a l’investigador saber si hi ha un enzim que pugui substituir el seu procés químic . Una altra eina que vol llançar, Zymvol, permetrà una avaluació per esbrinar les millors rutes que té un procés químic per passar a ser enzimàtic.

Menys costos

Són dues iniciatives que de fet avancen en el que de fet ofereix Zymvol des dels seus inicis, que és maldar per, a través d’estudis prospectius per confirmar quin és l’enzim més adient per a un determinat projecte industrial i de la validació a laboratori, reduir terminis de temps i el cost econòmic en el disseny d’enzims a través de la bioinformàtica i la modelització molecular, en aquest vincle B2B. “Cal tenir en compte que per a les empreses és un negoci d’alt risc, no és fàcil que l’enzim arribi al mercat, així que si des de la recerca som capaços de reduir costos i ser més precisos en les prediccions, hi haurà encara més interès en la indústria pels enzims, per la química verda, en definitiva.” La seva tasca in silico, que els duu a fer servir simulacions d’ordinador realistes de l’entorn de l’enzim ha aconseguit fins ara accelerar el procés fins a un 50%, amb una ràtio d’èxit del 75%. Zymvol ha estat reconeguda recentment com a projecte innovador d’alt potencial amb el premi Innovation Radar Prize 2023, organitzat per la Comissió Europea i la plataforma Dealflow.eu. Aquesta distinció es correspon amb la solidesa del seu itinerari de finançament, que l’any passat va aconseguir la fita d’aixecar 1,3 milions d’euros en finançament seed en una ronda liderada pel fons de capital risc francès Elaia Partners. Així mateix, fa pocs dies, ha signat un acord amb Avançsa, l’entitat de la Generalitat enfocada a la col·laboració publicoprivada, mitjançant el qual Zymvol ha rebut un préstec participatiu de 700.000 euros, que hauran de servir per incrementar l’equip de la companyia, actualment 29 persones de deu nacionalitats diferents en què es respecta la paritat de gènere al 50%, i invertir en el desenvolupament del nou laboratori, tot ampliant l’escala de producció. Encara caldria afegir-hi un préstec d’Enisa de 300.000 euros. Com assenyala Lucas, “en tots aquests anys hem aconseguit aixecar tres milions d’euros per tirar endavant la nostra recerca”.

Zymvol forma part de les empreses que estan revolucionant la recerca amb la simulació computacional, una tendència que de mica en mica s’està consolidant. “Podem observar que cada any apareixent quatre o cinc empreses noves que es dediquen al disseny in silico. Això té a veure amb l’impacte que està tenint la intel·ligència artificial (IA) en tots els àmbits de la recerca científica; l’aparició d’un nou i molt potent maquinari de GPU [unitat de processament de gràfics, en les seves sigles en anglès] i l’abaratiment del cost de l’edició genètica gràcies a la nova tècnica Crispr.”

El mercat de Zymvol, que la va dur a un volum de facturació d’un milió d’euros l’any 2023, en un 50% es compon d’empreses farmacèutiques, mentre que a la resta hi trobaríem companyies d’alimentació, biotecnologia o cosmètics. Val a dir que la producció d’enzims és actualment un mercat plenament en auge, que ja assoleix uns 11.500 milions d’euros de volum de negoci, amb un creixement constant, atès que les indústries, de sectors diversos, comencen a assimilar la bondat d’aquests biocatalitzadors que fan que ja no sigui necessari fer servir productes químics tòxics. A més, també dins dels principis de la química verda, els enzims poden actuar amb temperatures i pressions més baixes que els reactius químics, i així hom aconsegueix estalvis notables d’energia. El fet, però, és que com remarca, “amb els enzims tot són avantatges: no treballen a altes pressions, necessiten l’aigua per actuar i no pas dissolvents, bandegen l’ús de materials preciosos o dissolvents nocius i a més tenen molta precisió.” Molts fàrmacs tenen com a component l’enzim, però també el podem trobar en productes de consum massiu, concretament en tot el catàleg d’aliments sense lactosa, que s’aconsegueix gràcies a la lactasa, enzim responsable de la descomposició dels sucres a la llet. En cosmètica, tenim un exemple en la papaïna, l’enzim de la papaia, que pot exercir sobre la pell d’exfoliant que ajuda a llevar la pell morta de l’epidermis, que així guanya en lluminositat.

Aquesta empresa barcelonina ha obert recentment delegació als Estats Units, concretament a la capital de l’estat de Massachusetts, Boston. “Actualment, després de França, els Estats Units és el segon mercat més important, però el nostre objectiu és que a curt termini acabi sent el primer.”

Zymvol ha mantingut durant els darrers anys una intensa participació en consorcis de recerca paneuropeus. Entre els nou projectes, podríem destacar alguns com Brainzyme, per desenvolupar la plataforma tecnològica zymBrain, o Enzimmo-P, projecte per desenvolupar un programari per optimitzar els processos de biocatàlisi amb enzims.

Zymvol
Maria Fátima Lucas, doctora en química computacional, va fundar Zymvol amb Emmanuele Monza i Víctor Gil, companys seus al Barcelona Supercomputing Center (BSC).
1M€
facturació
29
treballadors
2017
any de fundació

Tenir el suport inestimable de la IA

Maria Fátima Lucas, que va estar molts anys treballant al Barcelona Supercomputing Center (BSC), “on vaig aprendre tot allò que em serviria per crear l’empresa”, té molt clar que la intel·ligència artificial (IA) ja ha esdevingut una eina imprescindible per a qualsevol avenç en recerca. “Nosaltres vam demanar al 2019 un ajut concret per implementar-la en les nostres tasques de recerca, preveient que tindria un paper protagonista”. Així doncs, Zymvol, en un moment en què la IA era més aviat una promesa de moltes possibilitats de recerca, la va abraçar com una eina fonamental.

A aquesta doctora en química computacional li agrada fer servir el següent símil: “Un enzim és una paraula de 300-500 lletres, en què cada lletra es pot descompondre en vint tipus diferents. Imagineu quantes combinacions són possibles. És impossible filtrar-les sense la IA, que ens permet concentrar les nostres perquisicions en una àrea determinada de l’enzim.” Zymvol fa servir per a la seva tasca l’eina Alphafold, que permet anticipar com es plega una proteïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona