Economia

Comença la caiguda

Fa mesos que hi ha un rumrum en el sector immobiliari i de la construcció que diu que els millors moments ja han passat. Fins ara, però, es parlava de desacceleració, especialment dels preus dels habitatges, que és el mateix que dir que pugen menys però que, en tot cas, continuen pujant. La construcció, mentrestant, anava fent i creixent cada any més. L'any passat es va batre el rècord de visats per a la construcció de vivendes, 865.600 en total, i de creixement de visats -al voltant del 8%- respecte al 2005 a l'Estat espanyol. Però això s'ha acabat: segons el darrer informe Euroconstruct, fet públic ahir per l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (Itec) a Barcelona, aquest any el creixement es modera i l'any que ve comença la caiguda.

La construcció residencial -habitatges- creixerà aquest any entre un 4% i un 4,5%, ràtios sensiblement més baixes que les del 2006, i per a l'any 2008 ja s'espera que es construeixin entre un 2,5% i un 3% menys d'habitatges, segons l'informe d'Euroconstruct.

Els retrocessos anunciats, que són els primers en deu anys, no són especialment greus, segons Anton Maria Checa, director general de l'Itec, ja que segons la demanda de vivenda, "els experts estimen que l'ideal és que es construeixin mig milió d'habitatges cada any". El cap de prospectiva econòmica de l'Itec, Josep R. Fontana, va remarcar que "cap moment és bo per a creixements negatius, però el moment menys dolent és ara, perquè el volum del sector és enorme".

La por del sector és com respondrà davant la caiguda de la construcció residencial. Segons Euroconstruct, els altres dos subsectors de la construcció, la no residencial i l'enginyeria civil -fàbriques, obres públiques, etc.- esmorteiran el cop i mantindran la construcció en creixements plans en els propers anys 2008 i 2009.

Així, segons l'Itec, no cal fer sonar les alarmes, com a mínim de moment: "És com l'avi ric moribund [la construcció], que tothom espera veure què passa per repartir-se l'herència", va comparar Fontana en referència a tota aquella gent que espera que exploti la bombolla immobiliària perquè baixin els preus i aprofitar per comprar-se un pis, però els va donar una mala notícia: "L'avi encara és al llit i és d'hora per firmar el certificat de defunció".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.