Economia

Qui vulgui pis, que s'oblidi de la platja?

Estudi

Tot i que encara són relativament baixes les xifres dels que es declaren damnificats per l'impacte de l'augment dels tipus d'interès en la seva hipoteca, resulta significatiu que el primer a què renuncien els que sí que han patit les pujades en la seva economia familiar siguin les vacances.

Segons un estudi de la consultora Deloitte, el lleure durant l'estiu és la primera víctima de l'encariment del diner. L'enquesta en què s'ha basat l'informe demostra, però, que només una tercera part de les llars hipotecades a Espanya han vist afectats els seus hàbits de consum i que, en aquest sentit, han hagut de reduir algunes despeses quotidianes per cobrir l'augment en la quota afectada pels moviments del BCE.

Aquest grup, a part de minimitzar les activitats estiuenques, també es veu obligat a deixar de sortir a dinar o a sopar (un 26%), a ajornar la compra del cotxe o el recanvi de l'actual (12%), a reduir l'ús mateix del vehicle (4%) o a oblidar-se de comprar una altra vivenda (3%), entre altres renúncies.

Altres no s'hi amoïnen
Deloitte insisteix, però, que, en general, la gent no es priva de cap activitat malgrat la fletxa ascendent dels tipus. Així, l'encariment del diner no és percebut "com un factor gaire preocupant a l'hora d'afrontar el pagament de la hipoteca", segons la consultora. En aquest sentit, un 49% dels enquestats que asseguren que s'han vist afectats per la pujada valoren en menys de 50 euros mensuals aquest increment, mentre que tan sols un 8% han vist incrementada la quota en més de 100 euros mensuals.

L'enquesta també informa que un 35% de les famílies hipotecades destina més del 30% del salari a afrontar el pagament de les quotes i que només un 10% de les llars hi esmerça més d'un 50% dels seus ingressos. Per Deloitte, la situació és "raonable", malgrat els tocs d'atenció de diverses veus, com la del Banc d'Espanya, i creu que només una pujada d'entre 1,5 i 2 punts podria impactar en el consum.

En tot cas, si l'esperança és l'últim que es perd, la hipoteca és l'últim que es deixa de pagar. Així ho saben els experts, que coneixen la resistència a pujar de la morositat en aquest tipus de crèdits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.