Economia

La patronal bancària defensa la hipoteca a 50 anys davant Solbes

L'AEB replica a Solbes que aquesta hipoteca neix de la falta de "mitjans alternatius" que pateixen molts consumidors

Les hipoteques a 50 anys que bancs i caixes d'estalvi ofereixen als clients amb més dificultats econòmiques enfronten la patronal bancària amb el ministre d'Economia, Pedro Solbes. La patronal AEB va replicar a Solbes que aquesta hipoteca neix de la falta de "mitjans alternatius" que pateixen molts consumidors.

Solbes va obrir el foc en el curs financer de la Universitat Menéndez Pelayo organitzat a Santander per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica. "Les hipoteques a 50 anys em preocupen. Crec que haurien d'estar més vinculades a la vida professional de les persones, és a dir, tornar a una duració de 20 o 25 anys", es va queixar.

En el mateix fòrum, el president de la patronal bancària AEB, Miguel Martín, va disparar contra Solbes per exigir a bancs i caixes una rebaixa del període de devolució de les hipoteques. "Si existissin mitjans alternatius la gent no aniria a hipoteques de 50 anys, però existeix necessitat de vivenda i s'ha de fer tot el possible per satisfer aquest desig", es va excusar.

Després de confessar que a ell també li agradaria que la durada de les hipoteques fos més curta, Martín, però, va endossar al govern central una quota de responsabilitat del fet que algunes famílies vegin l'endeutament a 50 anys com l'única via per comprar un pis. I va insinuar que això no passaria si hi hagués una oferta de lloguers a preus acceptables.

Des del PSOE, la secretària d'economia i ocupació, Inmaculada Rodríguez-Piñeiro, va opinar que una de les alternatives és acabar amb l'actual deducció a l'IRPF per adquisició de vivenda habitual i canviar-la per ajudes directes. La portaveu econòmica del PSOE ja va polemitzar amb Solbes defensant l'aplicació de deduccions pel lloguer de vivenda a l'inquilí, un punt que el ministre va rebutjar a la reforma fiscal.

Reunificació de deute
El president de l'AEB va reclamar al govern central que reguli el sector de les empreses reunificadores de deute. "Abusen del consumidor i s'ha d'evitar que generin un problema social", va advertir Martín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.