Economia

Unió de Pagesos anuncia quatre tractorades per denunciar la passivitat del govern espanyol davant la crisi del sector

Unió de Pagesos (UP) ha anunciat quatre tractorades per divendres i dissabte per denunciar la "passivitat" del govern espanyol davant la crisi que viu el sector a Catalunya. El sindicat, a més, també critica la "manipulació" de la situació per part del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, perquè consideren que està "minimitzant" la situació i volent "fer creure" a la societat que la situació "no és tan greu com realment és". Per això, el coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha anunciat que trauran els tractors al carrer en quatre mobilitzacions per reclamar un paquet de mesures "urgents" que assegurin la subsistència del sector.

Aquest divendres les mobilitzacions es faran a les comarques gironines. El sindicat ha convocat els tractors a les 11 del matí a dos punts de l'Empordà. Una de les tractorades sortirà des del Clos de Fires de Figueres i es dirigirà cap a Roses, i l'altra sortirà des de Torroella de Montgrí per acabar a Pals. Dissabte, la protesta es desplaçarà a les comarques de l'Alt Penedès i el Tarragonès. A les 10 del matí els tractors que surtin des del Morell, Reus i Mont-roig del Camp aniran cap a Salou. A les 9 una altra filera de tractors anirà des del Centre Àgora en direcció a la plaça Penedès de Vilafranca del Penedès.

Després de les tractorades del 20 de juny, el sindicat denuncia que no han rebut "cap resposta" per part de cap de les administracions. Per això, han convocat aquesta segona tongada de mobilitzacions per denunciar que l'augment dels costos de producció i del preu del carburant estan fent que cada cop més pagesos es vegin "obligats" a abandonar les explotacions. "Estem sumits en una crisi molt profunda", ha denunciat Caball.

En cas que aquesta segona mobilització tampoc rebi cap resposta, el coordinador nacional ja ha anunciat que radicalitzaran les protestes cara al mes de setembre. "Si no hi ha solucions el setembre no serà una mica calent, sinó molt calent", ha amenaçat Caball.

Menystinguts
Caball afirma que se senten "menystinguts" perquè tant el govern català com l'espanyol no volen tenir en compte unes mesures que, segons UP, servirien per pal·liar els efectes de la crisi. "Són mesures senzilles i possibles", ha opinat Caball, que proposa un preu professional per al carburant i menys pressió fiscal per als pagesos. Que adeqüin la fiscalitat de l'IRPF a l'evolució dels preus del conjunt de costos de producció i una regulació "justa" que eviti que els consumidors acabin pagant un preu molt alt i, en canvi, els pagesos rebin cada cop menys diners pels productes són, segons el sindicat, les mesures que s'haurien d'adoptar.

A més, UP també lamenta la "manipulació" de les dades que, afirmen, ha fet el conseller Llena. Lamenten que cara a l'opinió pública afirmi que la renda agrària és la tercera més alta des de l'any 1995 i que l'ocupació en els darrers vuit anys ha augmentat un 9,3%. "No sabem d'on treu les dades", ha afirmat Caball.

Les dades que el sindicat posa sobre la taula reflecteixen que fa sis trimestres seguits que el PIB agrari registra creixements negatius que ha anat progressivament del -0,3% del primer trimestre del 2007 al -5,2% del segon trimestre del 2008. Amb relació a l'ocupació, Caball lamenta que en el primer semestre del 2008 ha registrat la xifra absoluta més baixa de la història d'ocupats amb una caiguda del 12,56%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)