Economia

Un dels perquès del nou finançament

Finançament

Fa pocs dies el govern de Castella i Lleó va anunciar un pla anticrisi adreçat al sector de l’automoció dotat amb 350 milions d’euros. ¿Pot Catalunya posar en marxa una actuació d’aquestes característiques? A priori no, entre altres coses perquè les deficiències de l’actual sistema de finançament –el nou model s’hauria d’haver pactat el 9 d’agost passat– limiten cruament la capacitat de maniobra de l’executiu català.

Segons un estudi fet per la sectorial d’Economia d’ERC, l’any 2006, un cop descomptats els efectes dels diferencials de costos entre comunitats que estableix el sistema de finançament, un català va rebre d’aquest sistema 295 euros menys que un ciutadà de Castella i Lleó per cobrir els mateixos serveis públics. Proporcionalment, això vol dir que el govern de Castella i Lleó va rebre 734 milions d’euros més que el de Catalunya per finançar les mateixes competències. Per tant, no tots els territoris de règim comú estan en igualtat de condicions per prendre decisions polítiques davant la crisi i per prioritzar actuacions sobre sectors estratègics.

ERC va presentar ahir algunes de les seves Respostes a la crisi. Ho van fer en un esmorzar amb empresaris el president, Joan Puigcercós, i el conseller d’Innovació, Josep Huguet. Puigcercós va assumir que el govern ha de reduir burocràcia, començar-se a estrènyer el cinturó i prendre “mesures dràstiques” per actuar malgrat l’escull del finançament, i que això permeti invertir 1.000 milions en els sectors econòmics amenaçats, com l’automoció. Així ho plantejarà als socis de govern durant la reunió de revisió del pacte prevista per a aquest mes . També va pronosticar la “imminent” intervenció d‘algun banc. Aprofitant el panorama que han deixat les eleccions basques, en què Zapatero pot perdre el suport del PNB, Puigcercós va instar els partits catalans a segellar un pacte per liderar una “sortida catalana a la crisi”. “Zapatero ha d’escollir entre llançar-se als braços del PP o als de Catalunya”, va advertir.

Això li va valer el retret d’un representant de Pimec, que va criticar que es posés “a disposició” de Zapatero. Puigcercós li va contestar que no és un oferiment “per ballar”, sinó per canviar coses com el finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona