Economia

L’acord de finançament s’ajorna a l’abril o al maig a l’espera que entri en joc el nou govern gallec

Finançament

L’acord sobre el nou model de finançament patirà un nou alentiment. Si bé des de l’executiu espanyol s’havia apuntat que després de les eleccions basques i gallegues de l’1 de març es tancaria el pacte, el relleu de l’equip del socialista Touriño pel del popular Alberto Núñez Feijóo a la Xunta comportarà una frenada en el tancament del nou model.

Tant el PSC com els socialistes de les Illes Balears anaven ahir preparant el terreny i apuntant aquesta possibilitat. El ministeri d’Economia no pensa convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que ha de donar llum verda al sistema, fins que no hagi pres possessió el nou govern de Galícia. En un principi, es preveu que el Parlament gallec es constitueixi l’1 d’abril. Els dies posteriors, Feijóo prendrà possessió del seu càrrec i nomenarà el seu executiu.

El departament que dirigeix Pedro Solbes ha de reunir-se després amb el conseller d’Economia que entri per explicar-li el contingut del model sobre el qual estan treballant amb les comunitats de règim comú.

Nova negociació
El nou executiu gallec podria voler dir-hi la seva sobre el sistema i la xifra que li pertocaria al seu territori. No es descarta la possibilitat que Feijóo reclamés una trobada amb el cap de l’executiu espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. El ministeri d’Economia sosté que l’acord està pràcticament tancat i que no té voluntat de retardar la situació. Caldrà veure si el govern gallec se suma al pacte o a la reunió del CPFF rebutja el model.

Des del govern català no es dóna per tancat l’acord i s’insisteix que se segueix negociant bilateralment. No es consideren sotmesos pels calendaris electorals d’altres territoris. Divendres, el president Montilla advertia que hi ha diferències amb Solbes sobre la xifra que tocaria a Catalunya amb el nou model. El líder d’ERC, Joan Puigcercós, va alertar la setmana passada a Montilla que si Zapatero no feia després de l’1-M un gest satisfactori, el govern i el president serien els que haurien de prendre decisions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona