Economia

El govern presentarà a l'executiu espanyol un llistat d'insuficiències del nou model de finançament

Economia

El conseller d'Economia, Antoni Castells, manté que el model de finançament presentat aquesta setmana pel ministre d'Economia, Pedro Solbes, és insuficient i que des del govern català s'elaborarà un llistat de mancances que es farà arribar a l'executiu espanyol. Ho ha afirmat després de la reunió de la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, entre els consellers d'Innovació, Josep Huguet; d'Interior, Joan Saura, el secretari de la conselleria d'Economia, Martí Carnicer, i el secretari d'Interior, Joan Boada.

En la compareixença, Castells ha ratificat tot el que el govern català ja va dir després que el ministre d'Economia presentés la nova proposta de finançament aquesta setmana. Per una banda, que el govern català reconeix explícitament els avenços que s'han fet respecte a l'anterior proposta, però per l'altra, en denuncia les insuficiències. 

L'executiu català considera insuficient la pròpia concepció del nou model. Creuen que les bases que ha presentat l'Estat no són les mateixes que dicta l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, i es qüestionen sobre la garantia que realment es puguin complir. Denuncien que les bases presentades des de l'executiu espanyol actuen sobre els increments, però no sobre les bases ja establertes. El govern català insta que la nova proposta aporti una correcció del que ja està establert, del model aplicat fins ara, i demanen una garantia que aquesta correcció es faci.

També veuen "poc clara" la dinàmica d'aquest model, creuen "imprescindible" que els canvis que aporta el nou text es mantinguin en el temps, al pas dels anys, sobretot els que fan referència al fons de competitivitat.

Quant als indicadors de necessitat, el govern català ha indicat que alguns d'ells són "variables discutibles". Ha afirmat que s'han de tenir en compte els costos diferencials i la immigració i que altres factors de ponderació que el govern espanyol ha presentat són si més no qüestionables.

Respecte íntegre a l'Estatut
Castells ha resumit en tres punts els punts principals que el govern català reclama a l'executiu espanyol. El primer, que es respecti íntegrament l'Estatut, "tot i que les bases presentades ni l'incompleixen ni hi van en contra". També els reclamen les xifres, les dels recursos i dels percentatges d'anivellament, dels recursos adicionals, i les del fons de convergència i competitivitat. I per acabar, el govern admet que el presentat és un document general aplicable a totes les Comunitats Autònomes, però insisteix que el text català es tingui en compte "tant en el procediment com en els continguts".

Per la seva banda, el conseller Huguet ha afirmat que el govern català "no té pressa" i esperarà "el que faci falta" fins que s'arribi "a un acord correcte", és a dir, que el govern espanyol elabori un text que els satisfaci i compleixi l'Estatut.

No a l'especulació
Huguet també ha remarcat que "no hi ha marge per a l'especulació, ni a l'alça ni a la baixa", ni per part dels partits catalans ni per part del govern espanyol. És a dir, des de Catalunya no es pot demanar que es compleixin punts que l'Estatut no contempla, i des de l'Estat  "no es pot continuar mantenint l'status quo" i ha afirma que el govern "no veurà bé" qualsevol continuïtat del model que hi ha hagut fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona