Economia

Un 39% dels treballadors immigrants no entén el català, segons un estudi de CCOO

Un estudi de CCOO en base a les dades recollides pel Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) conclou que un 39% dels treballadors immigrants no entén el català davant un 50% que diu entendre'l. Sobre l'ús del català només un 6% dels treballadors immigrants assegura que el parla i el 5% el llegeix.

El portaveu de CCOO ha reclamat un esforç més gran al govern per arribar a un acord amb les patronals sectorials, especialment en el sector d'hoteleria, per facilitar l'ensenyament de la llengua dins de l'horari laboral.

Economia submergida
Després de dos anys que el nombre d'immigrants que treballaven en la legalitat era superior als ocupats a l'economia submergida, aquest 2008, coincidint amb els efectes de la crisi, el nombre d'immigrants ocupats a l'economia submergida absorbeix el 53% d'aquest col·lectiu, segons l'estudi.

L'origen dels treballadors ocupats il·legalment és en primer lloc bolivià, marroquí, equatorià, colombià i argentí, per ordre d'importància. La majoria d'immigrants forçats a treballar de forma irregular no disposen de permís de treball, tot i que una petita part, tenint permís, treballen sense contracte.

Flexibilitat en els permisos de treball
CCOO demana al ministeri de Treball una major "flexibilitat" a l'hora de renovar els permisos de treball, atès que la crisi econòmica està provocant que molts dels immigrants que els toca renovar els seus permisos, al trobar-se sense feina i sense suficient temps de cotització per cobrar la prestació, no compleixen les condicions legals per renovar els documents, entre altres motius perquè no estan treballant, com marca la llei.

Ghassam Saliba, responsable d'Immigració de CCOO a Catalunya, ha explicat que si la flexibilitat no s'imposa per part de les autoritats del govern de l'Estat espanyol els pròxims mesos es registrarà un important increment de l'economia submergida.

El portaveu de CCOO, Manel Garcia Biel, ha informat que la taxa d'ocupació entre el tercer trimestre del 2007 i el mateix període del 2008 ha evolucionat de manera diferent entre els treballadors nascuts a l'Estat i els treballadors de fora. Així, mentre la taxa d'ocupació el tercer trimestre del 2007 entre els treballadors de l'Estat era del 72,6%, al cap d'un any aquest índex ha passat al 72%. Per contra, entre el col·lectiu dels immigrants, la taxa d'ocupació fa un any era del 69,4% i la del tercer trimestre del 2008, del 65,8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.