Economia

El gegant promotor Martinsa, en suspensió de pagaments

Crisi Immobiliària

La crisi immobiliària es va cobrar ahir per primer cop una de les grans joies del boom del totxo que cotitzen a borsa, la promotora Martinsa Fadesa, que mor ofegada pel deute multimilionari subscrit quan l'eufòria de bonança a Espanya semblava no tenir sostre. Després de més de cinc hores de reunió, el consell d'administració de la immobiliària presidida per Fernando Martín va acordar l'immediat concurs voluntari de creditors (antiga suspensió de pagaments) en no poder fer front al refinançament dels 5.100 milions d'euros de deute.

L'esplendor i alhora la misèria d'aquest gegant de la promoció a Espanya data del setembre del 2006, quan Martín va llançar una opa sobre Fadesa a 37,5 euros per acció, la qual cosa significava valorar la companyia en 4.045 milions d'euros. Era pagar un preu d'or, segons els analistes, però ningú es mira la butxaca quan hi ha vaques grasses ni s'ho pensa dos cops a l'hora d'endeutar-se en plena orgia de liquiditat de bancs i caixes. El premi, a més, era donar a llum el colós Martinsa Fadesa, la més gran promotora d'habitatges de l'Estat.

Acord pendent de l'ICO
Després de capejar les turbulències i abans d'entrar en un estat agònic aquest cap de setmana, la promotora havia completat el 7 de maig passat el refinançament dels 4.000 milions de deute. L'acord amb 45 entitats, però, tenia com a primer requisit l'obtenció d'un préstec addicional de 150 milions d'euros d'una entitat que operés a Espanya. Martín va trucar aleshores a les portes de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), l'entitat pública adscrita al ministeri d'Economia. Si no obtenia el préstec, no hi hauria refinançament.

Paradoxalment, tot i la magnitud astronòmica d'un deute total de 5.100 milions, ha sigut un préstec de 150 milions que necessitava immediatament i que ha negociat sense èxit amb l'ICO el que ha acabat condemnant aquest gegant promotor a la insolvència.

L'encert de Manuel Jove
En el plat contrari de la balança hi ha l'empresari gallec Manuel Jove, que es va desfer del 54% que tenia a Fadesa aprofitant l'apetència de Martín precisament quan el sector començava a oferir senyals de declivi el 2006. Jove es va embutxacar 2.185 milions d'euros en la mateixa operació que ha ensorrat Martín, expresident del Reial Madrid.

També per aquells temps altres grups van sortir cames ajudeu-me pocs mesos abans de la punxada de la famosa bombolla i La Caixa es va desfer de Colonial, mentre Banc Sabadell col·locava Landscape i Ferrovial traspassava la seva filial immobiliària a Habitat. Totes tres travessen ara serioses dificultats per mantenir la seva activitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les expedienta l’Estat francès pel seu dèficit pressupostari

barcelona
Economia

El creixement de l’economia catalana quintuplica el de la zona euro el 2023

barcelona

Amazon busca 150 persones per al centre logístic del Far d’Empordà

EL FAR D’EMPORDÀ
empreses

Nvidia supera a Microsoft i es converteix en l’empresa més valuosa del món

barcelona
Economia

Més d’un milió de creueristes desembarquen a Barcelona de gener a maig

Barcelona
economia

Bones perspectives del sector turístic de Lleida per aquest estiu

Lleida
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’alça de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona

Ecosol va contractar 126 persones en risc d’exclusió social durant el 2023

GIRONA
economia

El Vendrell ressalta la fortalesa del seu comerç de proximitat

El Vendrell