Economia

ramaderia

Els criadors d'eugues fa tres anys que esperen ajuts

Els professionals del sector gironí xifren en més de 200.000 euros el deute que la Generalitat té amb ells

La Tria de Mulats no se'n ressent encara i aplegarà més de 300 caps de bestiar equí

Els criadors de carn de cavall del Pirineu fa tres anys que no cobren una part important dels ajuts de la Generalitat i s'han queixat que aquesta situació comença a ser insostenible per al manteniment dels seus ramats. Ho ha denunciat Joan Moret, president de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès, una entitat que està integrada a la Federació de Cavall Pirinenc Català, a pocs dies de la celebració de la popular Tria de Mulats d'Espinavell. Moret ha xifrat el deute de la Generalitat amb els criadors de cavalls en més de 200.000 euros. Es tracta d'ajuts per conceptes diversos, com ara per a la desparasitació del bestiar, per als passaports administratius i sanitaris de cada cap i per als xips identificatius. El president dels criadors d'eugues del Ripollès hi ha afegit que, si es té en compte que per un poltre es paguen al voltant de 300 euros, les pèrdues estan assegurades atenent el cost del menjar, els xips identificatius i altres aspectes del maneig.

Joan Moret ha remarcat que aquesta situació afecta les set associacions de criadors d'eugues del Pirineu. Ell mateix ha recordat que aquest tipus de cavalls autòctons del Pirineu contribueixen a mantenir en condicions les zones de pastura de la serralada, més enllà de les qualitats nutritives de la seva carn –baixa en greixos i rica en vitamina E.

La Tria, resisteix

La Tria de Mulats (13 d'octubre), no obstant aquesta conjuntura, resisteix i ho fa per la bona voluntat dels ramaders, que no volen que es perdi una raça típica del país. Aquest any, el nombre d'eugues i pollines serà similar al dels últims anys. En concret, des de les pastures de Rojà (Vallespir), on han estat des de Sant Joan, baixaran més de 300 caps de bestiar. Com és habitual, els animals es podran veure de prop als corrals preparats per a l'ocasió i, a més, hi haurà el tradicional sorteig d'una pollina i premis per als millors exemplars i les millors ramaderies. Durant tot el dia, a més, se celebrarà una fira amb parades amb productes del camp, i la Cooperativa Ramadera de Molló oferirà plats i entrepans amb carn de cavall. L'organització prohibirà aquest any aparcar als vorals de la carretera que uneix la C-38 del Coll d'Ares amb el poble d'Espinavell per raons de seguretat i per facilitar la mobilitat dels que hi poden accedir amb vehicle. Per compensar-ho, posa en marxa un servei d'autobús que connectarà Molló amb Espinavell amb quatre parades (a Molló, a la rotonda de la carretera C-38, al desviament d'Espinavell i a la fira). Tampoc no es podrà circular per la carretera d'Espinavell en el moment en què els aparcaments estiguin plens. El servei de bus gratuït funcionarà des de les set del matí fins a les cinc de la tarda.

LA FRASE

Totes les associacions de criadors d'eugues del Pirineu estan endeutades
Joan Moret
president criadors del ripollès

LA XIFRA

200.000
euros
deu la Generalitat en subvencions als ramaders criadors de cavalls de raça pirinenca.
Les claus

Les eugues i els pollins són un patrimoni que menja cada dia

j.c

Els criadors d'eugues del Ripollès tenen clar que, en el context de crisi actual, no poden fer segons quines mobilitzacions. El 2010 es van plantejar dur les eugues fins a una de les avingudes més transitades de Barcelona per reclamar els ajuts que ja els devien, però la majoria es van fer enrere. Ara diuen que no ho poden fer. Hi ha molta gent que ho passa malament i no és el moment. Només ho poden denunciar públicament i la Tria de Mulats d'Espinavell ha estat durant els últims anys l'escenari escollit. És un bon aparador, perquè aquesta festa dels cavalls pirinencs reuneix un bon grapat de mitjans de comunicació i perquè hi assisteixen les autoritats del ram i de diverses administracions. La protesta se sol fer vestint alguna euga amb pancartes reivindicatives. Sigui com sigui, però, aquesta estratègia no els ha funcionat. Caldrà veure aquest any, si es manté, quina performance es farà i, sobretot, si els representants de les institucions que hi assisteixin donaran resposta o no a aquestes reivindicacions. La Generalitat té problemes econòmics fruit de la conjuntura i de la pressió del govern espanyol. Els ramaders s'estan ofegant. Les eugues i els pollins, però, són un patrimoni que no es pot perdre i que menja cada dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona