La plantilla de Varo SA, en vaga per reclamar salaris i indemnitzacions

L'empresa, en procés concursal, encara no ha indemnitzat els treballadors acomiadats el 2008

Varo SA va acomiadar el juliol de l'any passat 43 treballadors. Els exempleats han rebut els diners de la indemnització que havia d'abonar el Fons de Garantia Salarial del Ministeri de Treball, que s'encarrega de pagar els salaris o les indemnitzacions d'empreses que estan en una situació legal d'insolvència o han estat declarades en una situació de concurs, que és el cas de Varo SA.L'empresa, però, no ha abonat els diners que va acordar que pagaria als exempleats; a aquest fet s'afegeix que l'actual plantilla només ha rebut una part del sou del mes d'agost. Per això, els treballadors han iniciat una vaga, en espera que el jutge determini el futur de l'empresa.

Respostes

«No pot ser que l'empresa continuï funcionant sense pagar-nos. Estarem aquí fins que el jutge ens doni respostes», explicaven els treballadors ahir. Segons els càlculs de la plantilla, l'empresa té un deute de més de 10 milions d'euros amb els treballadors (als quals deu 1,4 milions d'euros), el Fons de Garantia Salarial i diversos creditors. Per això, els treballadors veuen poc viable el funcionament de la fàbrica en l'actual situació

L'aparició d'un comprador que es faci càrrec del deute és una de les possibilitats que esmenta la plantilla; de fet, els empleats expliquen que Varo SA els va assegurar que una empresa de capital suís estava interessada a adquirir la fàbrica i a fer-se càrrec de les indemnitzacions. Segons la plantilla, però, la darrera notícia de l'empresa de mobles és que els compradors van presentar un pagaré per a les indemnitzacions que no tenia fons, fa unes tres setmanes.

La incertesa dels treballadors

Varo SA va ser una de les primeres empreses del Garraf a escenificar els efectes de la crisi econòmica l'estiu de l'any passat. La fàbrica de mobles va presentar un expedient de regulació d'ocupació per acomiadar 43 treballadors, que havien de rebre una indemnització de trenta dies per any treballat, amb un màxim de vint quotes; el termini màxim perquè l'empresa abonés les indemnitzacions finalitzava l'abril d'enguany. Hipotecar els terrenys de Varo SA per poder proporcionar els diners pactats va ser una de les solucions plantejades inicialment, que no es va arribar a dur a terme en aparèixer possibles compradors. Durant els darrers mesos, els exempleats i l'actual plantilla han viscut una situació «molt tensa». «Nosaltres som dins, però els que són a fora no han cobrat, i a nosaltres ens pot passar el mateix», explicaven ahir alguns dels treballadors. La plantilla calcula que en un període d'entre dues i tres setmanes el jutge podrà dictaminar si l'empresa ha d'aturar la seva producció tenint en compte la seva situació econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona