Economia

Els empresaris demanen estabilitat al futur govern

La banca, el sector més crític, exigeix al president Puigdemont “seguretat jurídica”

Els sindicats celebren que s'acabi la “paràlisi” i reclamen al nou equip que posi fi a l'“asfíxia social” del país

Més enllà dels mati­sos que cada orga­nit­zació apor­tava, els agents soci­als esta­ven ahir satis­fets amb el pacte tan­cat per ocu­par
la Gene­ra­li­tat, ja que fa temps que denun­cien que un govern en fun­ci­ons implica pro­jec­tes para­lit­zats i mol­tes deci­si­ons ajor­na­des. Els sin­di­cats exi­gei­xen ara que es pri­o­ritzi
la lluita con­tra l'exclusió social. Els empre­sa­ris volen mesu­res per reac­ti­var l'eco­no­mia, però n'hi ha que, rece­lo­sos amb el rumb que puguin pren­dre els esde­ve­ni­ments, per sobre de tot dema­nen al nou govern esta­bi­li­tat i segu­re­tat jurídica. Era el cas sobre­tot de la patro­nal Foment del Tre­ball i del sec­tor de la gran banca.

El món empre­sa­rial ha rebut la inves­ti­dura de Car­les Puig­de­mont com un pas posi­tiu. “Ha tri­gat moltíssim, però se'ns tras­llada un com­promís d'esta­bi­li­tat al Par­la­ment”, des­ta­cava ahir el pre­si­dent de la Cecot, Antoni Abad. En aquests dar­rers mesos de nego­ci­a­ci­ons frus­tra­des, l'empre­sa­riat ha posat l'accent en la neces­si­tat de garan­tir un esce­nari esta­ble que no mal­meti la recu­pe­ració econòmica, tot i que Abad des­car­tava que la con­tinuïtat del procés pugui ser un ele­ment deses­ta­bi­lit­za­dor i con­fia que el nou pre­si­dent actuï amb “rigor i intel·ligència”. “[El nou govern] Té el nos­tre vot de con­fiança i la màxima col·labo­ració”, afe­gia.

Per la seva banda, la Pimec cele­brava l'acord perquè, “si s'hagués allar­gat la con­jun­tura, s'hau­ria pogut pro­duir una situ­ació de des­go­vern per­ju­di­cial”. El pre­si­dent de Pimec, Josep González, ja des­ta­cava fa unes set­ma­nes que la con­vo­catòria de noves elec­ci­ons no hau­ria “posat fàcil” el man­te­ni­ment de les inver­si­ons. Foment del Tre­ball posava l'èmfasi ahir en la neces­si­tat d'“un govern sòlid i esta­ble”, i dema­nava al nou pre­si­dent una gestió basada en “el diàleg, la nego­ci­ació i el pacte amb els múlti­ples sec­tors de la soci­e­tat cata­lana i amb el govern de l'Estat”. Un cop asso­lit l'acord, els empre­sa­ris dema­nen recu­pe­rar la gestió de govern amb una pri­o­ri­tat clara: “Que tre­ba­lli per enfor­tir la con­so­li­dació de la recu­pe­ració econòmica”, des­ta­cava en una nota el Con­sell de Cam­bres de Cata­lu­nya.

Els més reti­cents

Molt més crític va ser el pre­si­dent de Bankia, José Igna­cio Goi­ri­gol­zarri, que va des­ta­car que “la llei ha de ser res­pec­tada per tot­hom i en totes les cir­cumstàncies”. També des del sec­tor ban­cari –un dels que s'han mos­trat més ober­ta­ment con­tra­ris al procés–, el pre­si­dent del Banc de Saba­dell, Josep Oliu, dema­nava ahir segu­re­tat jurídica. “Farem el que cre­guem con­ve­ni­ent per donar ser­vei als cli­ents”, afe­gia Oliu.

Els sin­di­cats cre­uen que no és la seva funció valo­rar la solució pac­tada entre Con­vergència i la CUP, però sí que cele­bren la fi d'un període de “paràlisi” que fa massa temps que dura. “La dinàmica del país havia que­dat pola­rit­zada per la dinàmica elec­to­ral i molts temes havien que­dat enca­llats, així que espe­rem que ara el govern posi fil a l'agu­lla
i afronti els impor­tants rep­tes que té el país, sobre­tot en matèria social i labo­ral”, refle­xi­o­nava ahir Dolors Llo­bet, por­ta­veu de CCOO de Cata­lu­nya. Les parau­les de Laura Pelay, secretària d'Estat del Benes­tar i Tre­ball de la UGT de Cata­lu­nya, ana­ven en la mateixa línia: “Ara que ja tenim govern, cal tre­ba­llar de manera urgent per resol­dre l'asfíxia social de Cata­lu­nya.” “Els pro­ble­mes dels ciu­ta­dans no poden espe­rar, sobre­tot els de les per­so­nes en situ­ació més vul­ne­ra­ble com ara els atu­rats, els joves i les famílies que ja no tenen cap ingrés”, asse­nya­lava Pelay.

Els pri­mers deu­res

Posar fi a les reta­lla­des, impul­sar l'acti­vi­tat indus­trial, llui­tar con­tra l'atur, ampliar el pla de xoc social –el pro­grama pac­tat amb la CUP es con­si­dera “insu­fi­ci­ent”– i des­ti­nar més recur­sos a polítiques acti­ves d'ocu­pació han de ser les pri­o­ri­tats del nou govern, segons les orga­nit­za­ci­ons sin­di­cals. N'hi ha una, però, de vital importància: la ins­tau­ració d'una renda garan­tida de ciu­ta­da­nia, que hau­ria d'asse­gu­rar a les per­so­nes que estan al límit un mínim per poder viure amb dig­ni­tat. La pro­posta va entrar fa mesos al Par­la­ment, però encara no ha estat tra­mi­tada.

“Ins­tem el nou govern a obrir els espais de con­cer­tació social per tal d'impul­sar una reac­ti­vació econòmica basada en l'ocu­pació de qua­li­tat i un nou model pro­duc­tiu i la pro­tecció de les per­so­nes amb risc de pobresa i exclusió social.” Així resu­mia ahir CCOO els deu­res que el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont té damunt la taula.

LES FRASES

Ara que ja tenim govern, cal treballar de manera urgent per solucionar l'asfíxia social de Catalunya
Josep Maria Àlvarez
secretari general ugt
Instem el nou govern a obrir els espais de concertació social per protegir els més vulnerables
Joan Carles Gallego
secretari general CCOO
Necessitem un govern sòlid i estable, i una gestió basada en el diàleg [...] amb el govern de l'Estat
Joaquim Gay de Montellà
president foment del treball
Si s'hagués allargat la conjuntura, s'hauria pogut produir una situació de desgovern perjudicial
Josep González
president pimec
Ha trigat moltíssim, però se'ns trasllada un compromís d'estabilitat al Parlament
Antoni Abad
president cecot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.