Política

Puigdemont, investit sense jurar fidelitat al rei i a la Constitució

Carme forcadell, que ha llegit el jurament, ha utilitzat una formula inèdita en què apel·lava a “la voluntat del poble de Catalunya representat al Parlament”

El nou president de la Generalitat ha afirma que no estan “cansats” del procés sobiranista sinó “més esperançats que mai”

Artur Mas “agreix els serveis prestats” a totes les persones que “l'han ajudat a dirigir el país”

Carles Puigdemont ha estat investit president de la Generalitat sense prometre fidelitat al rei i a la Constitució i apel·lant a “la voluntat del poble de Catalunya” en l'acte que s'ha celebrat aquest dimarts al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha fet la lectura del jurament, s'ha saltat el protocol que estableix un reial decret espanyol en què un càrrec de l'administració ha de prometre “lleialtat al Rei i guardar la Constitució” i ha utilitzat una formula inèdita fins ara. “Promet complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament?”, ha preguntat Forcadell. Puigdemont ha contestat amb un breu “Sí, ho prometo” .

Entre els assistents que omplien el saló Sant Jordi, hi havia dos representats de l'executiu espanyol: el ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, que no han aplaudit al final de l'acte.

En el seu primer discurs com a president de la Generalitat, Puigdemont ha argumentat que la nova formula que s'ha utilitzat per jurar el càrrec vol explicitar “la lleialtat al Parlament i al poble de Catalunya” perquè “el Parlament escull el president i el poble al Parlament, en un cercle virtuós de legitimitat democràtica indiscutible”.

El president s'ha compromès a què hi hagi un debat des del “respecte i la serenitat”, amb “treball i diàleg”, encara que ha deixat clar que perseverarà en l'objectiu independentista amb dues cites. La primera, “impossible és només una opinió”, frase que usa també el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la segona, de Gaziel: “Sóc fal·lible però insubornable”.

L'exalcalde de Girona (Gironès) ha asseverat que no estan “cansats” del procés sobiranista sinó “més esperançats que mai”, a l'hora que ha garantit que posarà “les institucions a treballar en aquesta direcció” sense “perdre de vista les esperances de la gent”.

Així, ha defensat que Catalunya necessita “eines” pròpies d'un Estat en un moment en el qual, ha dit, “estem asfixiats i humiliats”.

Mas, a la ciutadania: “Jo sí us agraeixo els serveis prestats”

L'acte d'investidura ha començat amb un breu discurs del president sortint Artur Mas en què ha agraït el suport que ha rebut dels seus col·laboradors, a les autoritats locals, al món associatiu i a la ciutadania. “Jo sí us agraeixo els serveis prestats”, ha remarcat en una clara referència al rei Felip VI, que ha evitat agrair-li els serveis prestats al capdavant del Govern en el decret de cessament publicat aquest mateix dimarts al BOE.

Aquestes paraules han provocat una gran ovació entre els assistents a la presa de possessió, exceptuant els representants de l'Estat, que s'han mantingut impassibles als seus seients. Mas ha dit adéu amb una “enorme tranquil·litat d'esperit” i ha desitjat una molt bona “singladura” al 130è president de Catalunya, Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell