2a DIVISIÓ A. ELX-GIRONA

Wakaso parla al camp

El mig ghanès de l'Elx, de 19 anys, atreu l'interès d'equips de primera, tot i les dificultats amb l'idioma

Al migcampista de l'Elx Wakaso Mubarak li hauria fet il·lusió ser company d'Essien (Chelsea), Muntari (Inter) i Darek Boateng (Getafe) en la selecció absoluta del seu país, que forma part del grup D en la primera fase del mundial de Sud-àfrica. Però Wakaso és jove i potser tindrà possibilitats de disputar un campionat del món de seleccions en el futur. De moment, el migcampista ghanès de l'Elx (Tamael, 25-7-1990) comença a despuntar a segona A i avui a la tarda al Martínez Valero serà rival de Gerard i Dorca.

Wakaso ha estat internacional ghanès sub-20 i sub-17, però encara no li ha arribat el moment de fer-se un lloc en la selecció absoluta. Aquesta temporada ha disputat 24 partits amb l'Elx, dels quals 22 de titular, i amb l'arribada de Pepe Bordalás en substitució de Claudio Barragán, l'exjugador de l'Ashanti Gold és indiscutible.

En el mercat d'hivern, el Sevilla es va interessar pels serveis del pivot ghanès, que va arribar fa dos estius al País Valencià i que té una clàusula de rescissió de 3 milions. Recentment, el Sochaux francès també l'hauria seguit recentment més d'una vegada. L'Elx, però, no té la voluntat de desprendre's de Wakaso, i menys si l'equip fa un gran final de lliga i puja a primera divisió.

Primer a prova.

Wakaso va arribar a final de l'estiu del 2008 a Elx. Mitjançant el representant de jugadors Miguel Hita, va estar un període a prova en el conjunt verd-i-blanc. David Vidal, que aleshores n'era el tècnic, li va veure bones condicions i el jugador ghanès va signar un contracte fins al 2013. Al jugador, molt contundent, li va costar agafar el to de la categoria. Amb dificultats amb l'idioma i sense els seus parents a prop, el ghanès ho va passar malament. A més, durant les festes de Nadal, va tenir problemes de visat i va estar retingut dos mesos a Ghana.

El jugador s'ha anat establint a Elx. Ha estat pare dues vegades, i els seus fills i els seus familiars ja són a Elx. No domina l'espanyol i el club encara no el pot convocar a atendre els mitjans d'informació per a les rodes de premsa. El porter suplent, Jaime Jiménez, parla anglès i francès, i l'ajuda a entendre les instruccions de Bordalás i els companys si és necessari.

El davanter Jorge Molina és un dels companys de Wakaso i valora l'esforç de l'africà per integrar-se. «Wakaso entén tot el que li diem en espanyol. A l'hora d'expressar-se amb nosaltres, ho sol fer bé, tot i que amb la premsa és cert que encara li costa», diu Molina, pitxitxi de segona A, amb 18 gols, i que diu que guanyar avui el Girona és imprescindible per aspirar a l'ascens.

Molina diu que Wakaso té molt bones condicions futbolístiques i marge per progressar. «Té qualitat, aporta molt de treball a l'equip i amb la pilota als peus també és un bon element», explica.

Wakaso és un jugador esquerrà amb passaport comunitari, ja que Ghana forma part de la llista d'estats que van signar amb la Unió Europea el 2000 el tractat de Cotonou, segons el qual els esportistes d'una llarga llista de països africans i caribenys no ocupen plaça d'estranger.

Tres africans, al Nàstic.

Wakaso forma part de la desena d'africans de 2a A. El Nàstic en té tres: el camerunès N'Gal, el senegalès Diop i l'algerià Cherfa, tots tres amb passaport comunitari. El pivot de l'Elx és el segon africà amb més minuts, darrere del camerunès Emaná, que va marcar el 0-1 del Betis al camp del Nàstic. A diferència de Wakaso, Emaná disputarà el mundial, al costat de Kameni (Espanyol) i Eto'o (Inter). En el filial de l'Elx, hi ha un altre africà, el camerunès Obele.


El pitxitxi de l'Elx, Jorge Molina, valora el treball i la visió de joc del ghanès al mig del camp


Wakaso va fitxar per l'Elx després d'un període de prova i té contracte fins al 2013

Nom (equip) Estat Edat Partits Minuts Gols T. al club
Emaná (Betis) Camerun 28 26 1.997 9 segona Wakaso (Elx) Ghana 19 24 1.793 0 segona Ogbeche (Cadis) Nigèria 26 23 1.582 6 primera Cherfa (Nàstic) Algèria 24 16 1.361 0 segona Lago Junior (Numància) Costa d'Ivori 19 19 761 3 segona N'Gal (Nàstic) Camerun 24 18 595 0 segona Balboa (Cartagena) Guinea Equat. 25 8 363 0 primera Sunny (Betis) Nigèria 21 7 281 0 primera Akinsola (Salamanca) Nigèria 21 7 226 1 segona Lauren (Còrdova) Camerun 33 5 214 0 primera Diop (Nàstic) Senegal 26 1 3 0 primera (*) Emaná, Wakaso, Ogbeche, Cherfa, Lago Junior, N'Gal, Balboa, Sunny i Diop tenen passaport comunitari

Impulsiu i amb tres targetes vermelles la campanya passada

Wakaso va tenir un paper testimonial la temporada passada (16 partits i 560 minuts). El ghanès, d'1,65 m i 69 quilos, va ser més notícia per les expulsions. L'excessiva contundència va fer que veiés tres targetes vermelles i sis de grogues. Aquesta, Wakaso ha après a controlar els impulsos (una de vermella en 24 partits), tot i que actua amb força (12 de grogues).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.