CICLISME

VOLTA A CATALUNYA

Criden a sometent

Tondo guanya i Rodríguez és el nou líder en una etapa memorable

Els dos catalans ataquen a Gósol i se la juguen en el descens

Es posen primer i segon, i el de Parets ho té mig fet per endur-se el mallot

Una cosa és somiar, o fins i tot pactar, l'estratègia ideal per un dia concret; i l'altra és que aquest guió celestial es pugui concretar en la crua realitat. Joaquim Rodríguez i Xavi Tondo són amics i rivals des que eren uns marrecs que competien per quatre punts en les curses del cap setmana d'arreu de Catalunya. Aquesta és una coincidència, però n'hi ha moltes més. Ara mateix es troben en un estat de forma excepcional. Són ciclistes assedegats de victòria i la Volta és per a ells una paraula major. La victòria aquí transcendeix més enllà d'un trofeu més en el palmarès.

Per això Rodríguez i Tondo, que s'havien queixat amargament d'aquest recorregut, van fustigar amb una ràbia inusitada un pilot ple de figures i incapaç de respondre a l'atac combinat del ciclista de Parets i el de Valls.

La cosa es va fer com si ja estigués parlada des de l'hotel. El Katuixa de Rodríguez es va dedicar a controlar una escapada amb la presència de Cyril Dessel, guanyador fa dos anys a la Seu, i el mateix Tondo va fer un primera amenaça de marxar al cim de la Trona.

L'esclat final, tanmateix, arribaria pujant el cim del Pedraforca i el cim de la Josa del Cadí. Rodríguez i Tondo van mirar-se i van saber, immediatament, que tots dos tenien una mateixa idea. Així, a Gósol, a 50 km de la Seu, Rodríguez va treure l'ànima d'escalador que porta a dins i va marxar disparat cap a la pancarta del port de muntanya. Tondo s'hi va enganxar. Era el moment de resistir. Rere seu, els moviments per evitar la festa catalana se succeïen. Luis León Sánchez, Pereiro i Kreuziger lideraven la persecució, que va esdevenir suïcida en el descens. La graveta de la carretera va convertir cada revolt dels dos escapats en un petit desafiament. El premi era tan gran que ells estaven disposats a assumir un risc que els seus rivals no tenien tan clar.

La diferència va arribar a un minut abans que el pilot, destruït en mil bocins, s'organitzés. Luis León Sánchez va reaccionar per darrere. Massa tard. La parella catalana es rellevava pel camí de la història cap a la meta. L'etapa, per a Tondo; i el lideratge, per a Rodríguez. Els mateixos responsables de la Volta feien cua per abraçar-los.

CLASSIFICACIONS

Tercera etapa
1r X. Tondo (Cervélo)
4h43:23
2n J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
3r L.l Sánchez (Caisse d'Epargne)
a 48
4t S. Casar (F. De Jeux)
a 1:20
5è M. Kreder (Garmin)
m.t.
6è N. Roche (AG2R)
m.t.
7è P. Weening (Rabobank)
m.t.
8è A. Pérez (Footon)
m.t.
9è P. Tiralongo (Astana)
m.t.
10è R. Taarame (Cofidis)
m.t.
General
1r J. Rodríguez (Katuixa)
9h04:12
2n X. Tondo (Cervélo)
a 10
3r L.l Sánchez (Caisse d'Epargne)
a 48
4t N. Roche (AG2R)
a 1:20
5è K. Koren (Liquigas)
m.t.
6è R. Hesjedal (Garmin)
m.t.
7è R. Taarame (Cofidis)
m.t.
8è R. Kreuziger (Liquigas)
a 1:22
9è M. Kreder (Garmin)
a 1:24
10è J. Brajkovic (Radio Shack)
a 1:25

Vandevelde, sol davant del perill.

El traspàs de Bradley Wiggins del Garmin a l'Sky ha deixat el nord-americà Christian Vandevelde, que resideix a Sant Julià de Ramis, com a únic líder en les grans voltes. «No ha canviat gaire res, aquest any faré el Giro i, sobretot, m'interessa fer-ho molt bé en el Tour», explica el ciclista. Respecte a la polèmica primera setmana que ha preparat l'organització, amb trams de llambordes afirma: «Sé que ho han fet per l'espectacle, però dic el mateix que tothom, és molt perillós.»

Caigudes, un altre cop.

La d'ahir va ser una etapa en què els corredors i alguns acompanyants van patir molt, sobretot en els descensos. El sud-africà Daryl Impey (Radio Shack) va caure en el descens de Sant Jaume de Frontanyà i va haver de ser evacuat amb ambulància fins a l'hospital de Berga. Un fotògraf de l'agència EFE també va haver de ser ingressat per una caiguda.

Sant Jaume de Frontanyà.

El pilot va passar ahir pel municipi més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, que té empadronats 21 habitants. Abans d'arribar al petit poble, els corredors van haver de pujar un dels colls més exigents del dia. En aquell moment, ja hi havia una escapada formada amb tretze corredors, cap dels quals resistirà l'envestida final dels favorits.

Col·lapse al Radio Shack.

L'equip de Lance Armstrong, que encara no ha obtingut cap victòria rellevant aquest any, va ser el principal perjudicat de la jornada d'ahir. Levi Leipheimer i Andreas Klöden estaven a un i dos segons del lideratge, però no van ser capaços de respondre en el moment de la veritat.

Terra de Remences.

L'etapa va sortir en el mateix punt exacte de Sant Esteve d'en Bas on cada any comença una de les marxes cicloturistes més exigents del calendari català, la Terra de Remences. La sortida va aplegar un grup nombrós d'aficionats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.