CICLISME / VOLTA A CATALUNYA

Valverde els posa tots en fila

El líder ataca a la collada i l'aguanten, però a l'esprint és imbatible

Tondo fa un recital a Sobirana, però no es conforma i vol el lideratge

Zubeldia i Samuel Sánchez també aspiren a tot en l'etapa reina d'avui

Quina millor manera hi ha per deixar anar la ràbia acumulada que fer-ho sobre una bicicleta i atacant ferotgement en un port de primera categoria en rampes del 10%? Probablement, aquest seria el millor consell d'un bon psicòleg per a Alejandro Valverde, ara que la carrera del murcià està en stand by. Després que el Caisse d'Épargne controlés l'etapa com en els vells temps del Banesto i posés a caldo el pilot en el penúltim port, l'alt de Jou, ell mateix va acabar de rebentar el primer grup atacant des de baix a la collada. El seu moviment va provocar certa incertesa entre els altres favorits i va haver de ser el de casa, Xavi Tondo –que des de Sant Joan les Fonts ja s'havia recorregut els tres ports de dalt a baix unes quantes vegades–, qui va haver de respondre al líder i gran favorit per a la victòria general. Tondo va viure certament els seus millors minuts de glòria com a professional. Al costat de Valverde, manant el pilot en una cursa del Pro-Tour en un port de gran categoria, pel cap li devien passar en un instant totes les penúries per Portugal i aquests mons de Déu mai prou reconeguts.

Karpets, que Valverde va assenyalar com a principal rival, va esfondrar-se, però altres favorits, com el campió olímpic Samuel Sánchez i tot terrenys com ara Gómez Marchante i Haimar Zubeldia van resistir perfectament i avui seran rivals a tenir en compte. Menció a part per al jove escalador irlandès Daniel Martin, resident a Girona amb l'equip Garmin i campió del seu país, que va oferir un tast del seu talent aguantant amb els millors i esprintant amb David de la Fuente i Valverde en els metres finals a la Pobla de Lillet, un poble que va viure com una vertadera festa major, amb una invasió de gent al carrer, l'arribada de la Volta. Martin, nebot del llegendari Stephen Roche i cosí de Nicolas Roche, va completar aquesta etapa la setmana passada amb un entrenament amb els seus companys d'equip i coneixia, com Tondo, perfectament tots els ports.

L'escapada del dia la van protagonitzar Williams Bonnet, Stéphane Auge i Jérôme Coppel, que no van resistir el ritme imposat al pilot per l'equip del líder, que a mesura que s'acostaven els dos últims ports va anar forçant la màquina per eliminar rivals.

En el descens de la collada de Sobirana es van aplegar els favorits, que es van preparar per a un esprint ideal per a Valverde, que no podia deixar escapar l'ocasió de sumar els deu segons de bonificació, que li permeten tenir ara un marge de 14 en la general respecte a Zubeldia i 15 respecte a Sánchez.

Tondo, a 23 segons, ja va avançar ahir mateix després de recollir el mallot de líder de la muntanya que vol el pastís gros i que atacarà al coll de la Botella per mirar de posar-se líder. De fet, ja somia despert ser el primer català a triomfar en la Volta de casa nostra des que José Recio ho va fer el 1983.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.