VÒLEI PLATJA

HYUNDAI OPEN BARCELONA

Amb arrels a la sorra

Ester Alcón continua, als gairebé 39 anys, sent el gran referent del vòlei platja català

Parlar d'Ester Alcón és fer-ho del gran referent del vòlei platja català des de fa més d'una dècada. Quatre títols estatals (2000, 2001, 2005 i 2007) i la participació en nombrosos campionats internacionals, entre els quals destaquen quatre mundials, avalen la trajectòria d'aquesta jugadora sabadellenca, que el mes vinent farà 39 anys. Avui serà un dels atractius del quadre gran del Hyundai Open Barcelona, que per segona temporada consecutiva forma part del circuit mundial de l'especialitat, amb la Font Màgica de Montjuïc com a escenari. Alcón, que forma parella amb la jugadora d'origen rus Olga Matveeva, intentarà, si més no, guanyar un dels dos partits que disputa avui, la qual cosa li asseguraria poder tornar a jugar en la jornada de demà. «Poder competir aquí ja és un premi, perquè aquesta temporada hem jugat molt poc en l'àmbit internacional», admet la catalana, que el cap de setmana passat va repetir el subcampionat estatal a la Manga (Múrcia).

El curs passat va apostar fort pel vòlei platja amb el repte de guanyar-se una plaça per als Jocs Olímpics de Pequín. Va demanar una excedència a la feina –és professora d'Educació Física a l'IES La Romànica de Barberà del Vallès– per poder preparar amb garanties l'assalt olímpic, però no va poder sumar prou punts per competir a la capital xinesa. A la seva edat i a conseqüència de les minses compensacions econòmiques, en comparació amb d'altres països, han provocat que Alcón ja hagi descartat lluitar pels Jocs de Londres 2012. Això no vol dir, però, que es retiri de la competició. «Tant a l'Olga com a mi ens agrada moltíssim el vòlei platja i mentre mantinguem la condició física continuarem», etziba. Una bona mostra de les arrels que lliguen Alcón a aquesta modalitat esportiva és el seu càrrec de vicepresidenta social en la junta que encapçala Maribel Zamora en la Federació Catalana de Voleibol. «Per la meva condició de jugadora en actiu no m'hi puc dedicar gaire, però està clar que tinc projectes per continuar vinculada a aquest esport», explica aquesta llicenciada en educació física. En aquest sentit, considera que sorgirien més jugadores i pujaria el nivell de joc si hi hagués també, com en altres esports, un programa de beques ARC (Alt Rendiment Esportiu de Catalunya) per a practicants de volei platja. També és paradoxal que hi hagi més instal·lacions adequades a l'àrea metropolitana de Madrid que en tot Catalunya. «Aquí tenim platja, però no n'hi ha prou. Es necessiten espais més tancats perquè no marxi la pilota», apunta.

L'organització del Hyundai Open Barcelona, a càrrec de l'empresa Seven Marketing i amb l'assistència oberta al públic totalment de franc, serà sens dubte una gran iniciativa per impulsar el vòlei platja a Catalunya. «Hem de destacar que a Barcelona es fa l'única prova a l'Estat puntuable per a la copa del món. Hem de consolidar aquest torneig i ho aprofitarem per fer actes de promoció», va subratllar Maribel Zamora, presidenta de la federació catalana. En l'acte de presentació de la setmana passada, la secretària general de l'Esport, Anna Pruna, va destacar amb «orgull» que entre el llistat de grans esdeveniments esportius que s'organitzen a Catalunya n'hi havia tres relacionats únicament amb l'esport femení. Es referia a la copa del món d'esquí alpí a la Molina, el torneig WTA de tennis a Barcelona i, finalment, la copa del món de vòlei platja. «Aquest esport reuneix tots els requisits per consolidar-se en el futur. És popular, accessible i televisiu», va sentenciar.

El Hyundai Open Barcelona, en marxa

Un cop disputat els Country Quota (eliminació de parelles del mateix país) i la fase de qualificació, avui comença el quadre gran del Hyundai Open Barcelona amb la participació de les millors parelles del món. A l'hora de parlar de favorits hi ha tres equips que destaquen per sobre de la resta. Les nord-americanes Jennifer Kessy-Boss i April Ross arriben a la cita després d'haver assolit el títol mundial a Noruega i d'haver derrotat les brasileres Juliana Felisberta Silva i Larissa Franca, que lideren la copa del món. Les també brasileres Tallita i Antonelli, quartes a Noruega, ocupen el segon lloc en el circuit mundial i també s'han de tenir en compte entre les candidates a la victòria. Avui hi ha partits des de les 9 del matí fins a les 7 de la tarda i divendres, de 10 a 7. Les semifinals seran dissabte (a 2/4 de 6 i a 2/4 de 7) i la gran final, diumenge, a partir de la 1 del migdia.

«Durant cinc temporades vaig compaginar la pista i la platja»

Ester Alcón va tenir el seu primer contacte amb el voleibol el 1982 gràcies al programa de beques CITE (Centre d'Iniciació Tècnica Esportiva), que impulsava la Generalitat. «En principi ho vaig compaginar amb l'atletisme, però a partir del 1985 ja em vaig centrar exclusivament en el voleibol», explica. En els seus inicis i fins que no va acabar la carrera d'INEF va defensar els colors del CN Sabadell. Ja amb els estudis universitaris acabats, va fitxar pel Benidorm, de divisió d'honor, la temporada 1993/94. Dos anys després va tornar a Catalunya i va jugar al Sant Cugat, un altre cop al CN Sabadell i va acabar la seva etapa de pista el 2001, en les files del CV Barcelona (superlliga). «Era com una mercenària; a l'hivern jugava en pista i als estius feia vòlei platja. A partir del 2002 ja em vaig dedicar en exclusiva a la platja», recorda. A més de certa alçada, Alcón considera que per dedicar-se a aquest esport s'ha de tenir «una gran potència de salt i una bona condició física».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.