Editorial

Els jutges entren a l’escola

L’escola Turó del Drac ha hagut de modificar el model lingüístic i ja imparteix el 25% de les matèries en castellà, perquè la justícia ha obligat directament el director a atendre els drets lingüístics d’un menor, la família del qual ho va reclamar al TSJC. S’ha generat un problema allà on no n’hi havia, per la judicialització de l’activitat escolar, i el fet que siguin els jutges els qui determini el model educatiu, i no pas els pedagogs. Els grups polítics minoritaris (Cs i el PP) i les seves entitats satèl·lits que desfermen els atacs al català lamenten ara l’estigmatització del menor, però atien la persecució lingüística i han convertit la família de l’infant en protagonista. Més encara, quan l’ordre judicial ordena un percentatge lingüístic a mainada de 5 anys, que aprenen valors i hàbits, i no pas llengües.

El conseller Cambray dona suport al claustre del centre. Lamenta que sigui un jutge qui prengui decisions pedagògiques. Però el suport del govern a l’escola podria anar més enllà i afrontar amb més fermesa la defensa del model educatiu que Catalunya aplica amb èxit des de fa 40 anys. El degoteig judicial canviant models lingüístics no s’aturarà i cal una resposta de país i liderada pel govern, i amb suport ciutadà al carrer, si cal, com reclamarà Som Escola el dia 18, però sobretot fixant aquesta defensa com a eix de l’actuació de la Generalitat. El més preocupant de la deriva política és que el PSC abandoni la defensa del model d’escola d’èxit, i que el PSOE s’avingui a la campanya mediàtica de la dreta estatal inventant una persecució sobre el menor de Canet de Mar, quan les famílies de l’escola reclamen preservar també els drets dels altres infants a ser escolaritzats en la seva llengua i a deixar de banda el soroll mediàtic. Salvador Illa insta a despolititzar la llengua i deixaria que els professionals educatius fessin la seva feina. La feien i la fan, fins que un tribunal de justícia els ha obligat a canviar-la, judicializant la llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia