Editorial

La lliçó de les flames de València

Després del terrible incendi dels dos edificis de València, és urgent arribar fins al fons de les causes que van originar les flames i van propagar-les amb tanta facilitat fins a devorar en pocs minuts els habitatges de prop de quatre-centes persones. La investigació haurà de determinar si hi va haver mala praxi en la construcció d’una façana que es va convertir en una xemeneia, i si el tipus de material emprat complia totalment amb la normativa vigent. I, naturalment, si hi ha responsabilitats caldrà exigir-les. Però, independentment de les conclusions a les quals s’arribi pel que fa a l’execució de l’obra, l’episodi retransmès en directe a tot el món obliga a obrir un debat urgent, perquè ara per ara no hi ha la seguretat que un cas així no es pugui repetir demà mateix en un altre edifici. Un debat que ha d’incloure bombers, arquitectes, constructors i també els governs, encarat a establir un calendari ordenat per revisar blocs homologables al sinistrat.

Tot indica que el material aplicat a la façana va ser força emprat durant els anys noranta i que, per tant, edificis relativament moderns poden estar exposats a situacions similars. Afortunadament la magnitud i la virulència del foc de dijous passat són excepcionals, perquè també hi va jugar en contra el fort vent, fins al punt que ja es parla de l’incendi més greu en tota la història de València. Però el cas ha obert suficients incògnites i ha generat prou alarma social perquè ens ho prenguem ben seriosament. No tan sols vetllant pel compliment de les mesures antiincendis associades a la construcció d’immobles, també assumint que la seguretat ha de ser una prioritat absoluta, tot i que sovint no hi prestem l’atenció necessària com a usuaris. Quan adquirim habitatges però també a l’hora de fer-hi posteriors obres d’ampliació o de rehabilitació. És necessari respectar les mesures de seguretat, també les que depenen directament de nosaltres, per exemple amb el tancament de les dobles portes dissenyades per impedir corrents d’aire o amb el simple fet de deixar un patinet elèctric carregant la bateria al passadís de casa. Les nostres vides i les dels nostres éssers estimats en poden dependre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia