Editorial

Tallar l’arrel del masclisme

Les últimes dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) mostren un fet preocupant: l’augment de les actituds masclistes entre els joves. Segons les estadístiques, més de la meitat dels nois d’entre 16 i 24 anys creu que el feminisme ha anat massa lluny, i una de cada quatre noies en aquesta mateixa edat també ho pensa. S’ha de valorar amb molta cura el motiu d’aquest recel significativament estès contra el moviment feminista per part dels segments més joves de la societat, que sembla que no acaben d’entendre que la reivindicació de drets no ha de tenir mai cap sostre ni cap límit. És evident que des dels discursos de la ultradreta s’escampa una visió del feminisme com una amenaça intolerable. No es tracta només de defensar uns postulats conservadors, sinó que directament es destil·la odi cap a les dones que alcen la veu per defensar els seus drets. Per això és tan important educar en valors i fer entendre que defensar la igualtat no implica una col·lisió de drets sinó la seva equiparació.

Educar en valors significa haver de trencar una visió patriarcal que està vigent i profundament incrustada en el nostre pensament des de fa mil·lennis. La lluita feminista de moltes dones abans que nosaltres ha permès els canvis socials i legislatius necessaris cap a la igualtat. Aquests avenços tan necessaris, però, poden haver creat una falsa sensació de garantia. A la pràctica, l’existència de discriminació i violència és un fet irrefutable. Només a Catalunya l’any passat van morir 14 dones víctimes de violència masclista. És l’expressió més terrible de la situació de supeditació que encara viuen les dones en molts àmbits. Des de la bretxa salarial i laboral fins als sostres de vidre en les carreres professionals. Des de l’assetjament sexual fins a la pressió estètica i la cosificació perpètua. Des dels problemes de conciliació i la càrrega de feines de cura fins a la falta de representació als llocs de decisió. Afortunadament, però, avui milions de dones a tot el món tornarem a visibilitzar que hi som, que la lluita feminista continua malgrat l’avenç de la ultradreta i que aquesta lluita no posa en dubte els drets dels homes, però sí els seus privilegis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia