Opinió

Mirades

El viatge fotogràfic de Pere Duran

Un llibre de gran format mostra l’evolució del fotògraf banyolí des de les primeres fotos als treballs professionals

A finals de l’any passat es va presentar a la seu de la Fundació Coromina de Banyoles un nou volum de la sèrie dedicada als fotògrafs banyolins que ha editat Rigau Editors. Pere Duran. Una mirada periodística és un llibre de gran format amb 151 fotografies fetes per un dels fotògrafs més inquiets de les nostres comarques. Pere Duran Serrats (Banyoles, 1967) fa més de trenta-set anys que es dedica a aquesta professió i més de quaranta que fa fotografies abans de saber que aquelles primeres fotos, que ara recupera, el portarien a fer de la seva afició un ofici. És per això que ell mateix reconeix que ha estat un privilegiat per poder fer de periodista i recórrer el país per tal de poder explicar als diaris històries de gent diversa captades per la seva càmera. És un fotoperiodista de primera i ha treballat pels principals mitjans de comunicació de casa nostra, d’El Punt i l’Avui al Diari de Girona, El País i La Vanguardia, entre molts d’altres, a més de treballar per institucions. El 2015 va fundar Nord Media Visual per oferir serveis fotogràfics a empreses, mitjans i institucions.

El llibre està magníficament editat i s’hi troba una tria de la mirada periodística de Pere Duran. De fet es presenta, com explica el mateix autor, com un “viatge fotogràfic, amb Banyoles com a punt de partida i d’arribada”. Al marge de la impactant fotografia del “negre de Banyoles” de la coberta i d’una imatge dels seus companys soldats fent maniobres pel Pirineu aragonès, el llibre s’obre amb les primers imatges d’un adolescent de quinze anys amb afició a la fotografia. Aquella afició permet veure les fotografies d’un estany desbordat en els aiguats del 1982, la glaçada del mateix paratge d’anys després i també les primeres fotografies periodístiques que mostren, encara en blanc i negre, l’evolució de la Banyoles que va ser olímpica, la transformació de la ciutat amb les grans obres a la Draga primer i els grans esdeveniments olímpics del 92 després, incloses les concentracions per la detenció de tres joves independentistes banyolins a l’operació Garzón.

El llibre es torna periodístic, per reflectir els grans esdeveniments i tragèdies que li ha tocar cobrir, des del desgraciat accident de L’Oca de 1998 als focs de l’Empordà. Però Pere Duran ha tingut també el privilegi de cobrir grans esdeveniments culturals. Per això al llibre trobem fotografies de Xavier Cugat i de Lady Di, de la seva cunyada Anna d’Anglaterra a Patti Smith, de Bob Dylan a Rod Stewart. I dels gran festivals de casa nostra. Hi també la repressió del Primer d’Octubre amb una gran foto del president Puigdemont a la prèvia de les eleccions. Hi destaca perquè va ser exclusiva, la primera foto aconseguida de Jordi Pujol després de la confessió de la deixa de l’avi Florenci. Un Jordi Pujol mirant a l’infinit al seu refugi de Queralbs que li va valdre el premi de fotoperiodisme Carles Rahola.

Ja plenament consolidat, tanquen el llibre els retrats de personalitats banyolines i unes magnífiques instantànies de l’estany, verd i daurat, com la carrera d’aquest fotoperiodista que fa un repàs a tota una vida de fotoperiodisme que val molt la pena per la seva qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia