Opinió

Mirades

El festival més negre de Figueres

Ceba Negra arriba a la tercera edició consolidat com la gran trobada dels amants del ‘true crime’ i la crònica negra

HI ha molta gent al darrere, però les tres cares visibles del festival Ceba Negra de Figueres són Jacint Casademont, Franchu Llopis i Xavi Gorro. En només tres anys han consolidat un festival dedicat al true crime i a la crònica negra i han aconseguit portar a la capital de l’Alt Empordà el bo i millor dels que es dediquen a intentar explicar aquest món per a alguns tan fascinant i per a altres truculent, però que des de sempre ha estat seguit per molts lectors, oients i ara espectadors. I l’han fet, el festival, amb una perspectiva molt professional i allunyant-se del fet morbós que han marcat alguns d’aquests programes. Intentant explicar que la crònica negra tracta temes controvertits però que han passat i passen a l’altra punta del món i al cantó de casa. Des d’aquella primera conversa el 2022 als caputxins amb Carles Porta, el festival, ja traslladat a la Cate de Figueres, s’ha consolidat i s’ha convertit en un dels festivals de referència en l’àmbit nacional.

La tercera edició comença avui mateix, a les 18.30 h a la biblioteca Fages de Climent de la plaça del Sol de Figueres amb la presentació del llibre Brots de narcosocietat de la periodista de TV3 Fàtima Llambrich. Un relat després d’haver trepitjat el terreny de narcos, les seves connexions, la baixada al Marroc, policies corruptes i el triangle de la droga que representen Galícia, Catalunya i l’estret de Gibraltar. Aquesta mateixa nit i després dels actes protocol·laris, ja a la Cate de Figueres, La nit del forense, la dissecció de la sèrie El Forense de Manel Alías, amb la presència i els casos del forense Narcís Bardalet. Dels seus casos, se n’han fet llibres, com els de Clàudia Pujol En l’escena del crim i la periodista Tura Soler, que ara passeja pel país el seu Rigor mortis, que ja va per la tercera edició.

Demà, dissabte, es presenta l’exposició Los asesinos del país de los horrores, de Salvador Larroca; després es tractarà del programa La nit més fosca, que versarà sobre Morts, qui us ha mort, el cas del darrer executat a Andorra; hi haurà espai per al videojoc amb la presentació de 57 Knives, el vídeo joc de true crim en català, una anàlisi del cas OJ Simpson, Innocent o culpable, amb la periodista Elena Merino i el sociòleg Pablo Vergel, i, ja a la tarda, s’incidirà en la trajectòria del policia i ara pèrit judicial Óscar Tarruella, que ha publicat Diari de un agent de homicidios. Óscar, mosso des del 92, és expert en perfilació criminal i ha treballat a les àrees d’homicidis i crim organitzat. Com a pèrit ha intervingut en casos mediàtics com les morts de Mario Biondo, Cristina Ortiz la Veneno i Déborah Fernández. Després serà el moment de Paz Velasco i Movivaciones para matar, sobre el que porta algú a convertir-se en un assassí impecable. I a la nit es farà entrega de la Fulla Negra a Bruno Pérez, perit judicial informàtic forense, sobre el qual versarà el darrer acte: El forense digital.

I diumenge a les 11 h del matí Ceba Negra reuneix l’advocat Carles Monguilod, la periodista Tura Soler, el forense Narcís Bardalet i el forense informàtic Bruno Pérez per debatran un cas real: La investigació del segrest de la farmacèutica d’Olot, una dissecció del cas més controvertit viscut a comarques gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia