Opinió

PLAÇA MAJOR

La importància del vot ocult

Dades en mà, sembla que el votant que vol més mà dura de moment troba les solucions en el Partit Popular

Encara recordo una conversa informal amb Josep Anglada (PxC) on, ara fa un temps, m'explicava que les enquestes li anaven a favor. Ara que s'acosta l'equador de la campanya, recullo diversos sondejos i no en veig cap on els pronòstics del líder ultradretà es confirmin. És evident que hi ha un percentatge de vot ocult; que a la gent li costa externalitzar la simpatia per una opció com la d'Anglada, que posa el fenomen de la immigració al centre del debat. I, de fet, aquest serà el seu avantatge quan arribi l'hora de la veritat; dependrà molt de l'estat anímic del votant el dia 28. Les enquestes són passatgeres, però de moment sembla que PxC no passa els millors moments.

La primera victòria preelectoral per a aquells defensors d'una societat integradora, d'una Catalunya que camina agafant el multiculturalisme com a bandera de progrés, que entén que s'ha de superar la distinció entre els nous catalans i els que ja fa temps que som aquí, és que les enquestes deixen en l'oblit PxC. Propostes monotemàtiques, propostes superficials. Dades en mà, sembla que el votant que vol més mà dura de moment troba les solucions en la proposta del Partit Popular, amanida amb la retòrica d'una Alícia Sánchez-Camacho que sap caure prou bé a l'electorat. En el Tinc una pregunta per a vostè de TVE, que va donar llum verd oficiós a la campanya, no hi va haver color: el nerviosisme de Montilla va deixar pas al paternalisme de la senadora popular. Una altra consideració per a l'optimisme. L'acte que PxC va fer a Salt va reunir poc més de 60 persones, xifres de participació considerablement baixes en una localitat on l'índex d'immigració és del 42% i on semblava que PxC podria tenir-hi caldo de cultiu per rascar un bon grapat de vots. De fet, però, que la premsa no es faci ressò dels seus actes –o només quan aquests punxen– no fa res més que amagar un fenomen que és certament normal a la resta d'Europa: la presència de la ultradreta a l'ecosistema polític. Per aquest motiu, la importància del vot ocult i la manera com aquest es visualitzarà a partir de les vuit del vespre del 28-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.