Opinió

Enquestes

Les enquestes semblen (i són) productes fets a mida de qui les encarrega. La pràctica política d'aquests trenta anys ha desvirtuat tant la seva funció, ha manipulat tant i ha gestionat tan de prop la matèria enquesteril que la gent ja senzillament no s'empassa quasi res del que hi surt: ja tots sabem llegir el seu significat, que es troba bàsicament en un lloc: en la línia política del diari o del govern de torn que les exposa.

Ara hem sabut que a El Periódico li convé que Hereu retalli distàncies amb Trias. La dada és doncs aquesta: que això convé a El Periódico. I també hem sabut que al CEO li convé que Convergència i Unió tregui més vots que el PSC en unes generals que hipotèticament se celebressin avui, i que en unes eleccions catalanes tragués majoria absoluta.

Que menteixen tots dos? No, jo no he escrit això: segur que hi ha dosis de veritat en les seves enquestes i els seus paràmetres. Però és d'una evidència clamorosa que no pot ser casual que aquestes dades governamentals surtin a la llum just després del canvi de color (i de responsable del CEO) i no pot ser casual que El Periódico sigui justament qui destaca el suposat avenç d'Hereu. L'important no és l'enquesta, és el titular. El que sí que caldria és un punt més gran d'elegància a l'hora de provar de dissimular les intencions de cadascun dels promotors d'aquestes enquestes.

Insisteixo: les seves dosis de veritat segur que contenen aquestes enquestes, i per això a la gent tampoc no ens convé tapar-nos les orelles davant d'aquestes dades. Són dades importants a tenir en compte, tendències a apuntar. Però sobretot és important veure el titular, la intenció del titular, la intenció de l'enquesta i del missatge que amaga. Fins i tot la intenció de la tendència electoral o sociològica que es pretén marcar i destacar. Hereu retalla distàncies però continua sent un clamorós perdedor davant de les expectatives de Trias, i això malgrat un mes sencer de serial primari i de primàries. I, al damunt, l'alcalde aprofita per fer el valent i insultar com si fos un pinxo de West Side Story. Ell pot no haver entès res de res: però la gent cada dia ho entén millor tot. Afortunadament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.