Opinió

Atem Books

Vivim enmig d'una cascada de canvis: canvis econòmics, tecnològics, informatius... Aquest corrent tumultuós provoca la substitució de models i fa que, sense pietat, els nous mons emergents estalonin els altres mons. Aquesta inestabilitat deu agegantar les nostres pors. El cas és que, puntuals en la seva reiteració mil·lenària, al llarg dels últims temps han tornat a aflorar moltes profecies apocalíptiques. Han aparegut a propòsit de la crisi de les humanitats, a propòsit de les suposades defuncions de la política i de l'art, de l'ensorrament d'un model de docència universitària, de l'interrogant que plana sobre la premsa en paper, de la pretesa mort de la cultura, o al voltant d'una pressuposada desaparició dels valors. Moltes d'aquestes tesis apocalíptiques contenen qualitat argumentativa, lucidesa en l'anàlisi i una raó parcial. Però això no assegura que l'horitzó de devastació absoluta que insinuen sigui cert o fiable. Potser és llei de vida, una reacció natural: però hem de tenir en compte que hi ha qui confon la fi d'un model amb la fi de tots els models, i que hi ha qui confon l'acabament de la seva singladura amb l'esclat d'un caos de proporcions còsmiques.

Aquesta apocalipsi també ha arrelat a propòsit de la suposada desaparició de la lectura i de la substitució del llibre analògic pel llibre digital. Bo i reconeixent la perillosa manca de passió lectora que manifesten les societats instruïdes, la realitat sembla molt més complexa per ser reduïda a un debat polaritzat per apocalíptics i integrats. En aquest sentit, el mític vers de J.V. Foix “m'exalta el nou i m'enamora el vell” és molt més ric per la seva assumpció d'alternança. No es tracta de substituir l'apocalipsi per la utopia. Però sí que es tracta d'observar amb una atenció preferent el nou producte literari que, sota el títol d'Unlimited Sobrassada, del poeta Jaume C. Pons Alorda, presenta l'editorial bisbalenca Atem Books en col·laboració amb Ubicuo Studio.

Dirigida per la poetessa i fotògrafa Emma Llensa i per la il·lustradora Maria Cerezo, Atem Books ha editat un llibre summament plàstic, concebut com una aplicació per a Ipad, que conté els poemes, il·lustracions, imatges del poeta recitant els poemes i possibilitats d'elecció de l'idioma en què es desitja llegir els poemes. Estremeix veure per primera vegada un dels rostres possibles del futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.