Opinió

els fils d'ariadna

‘Vetlla', de Jordi Llavina

És un llibre d'absències que ens interpel·la sobre l'experiència humana

Per comprendre que la literatura no és un accident sinó una manera de ser només cal pensar en Jordi Llavina, escriptor, lector i crític literari. Vetlla és l'últim títol que ha publicat aquest autor, un poemari-novel·la que va guanyar el premi Vicent Andrés Estellés. Què és Vetlla? Com un feix de llum que es desmembra en diverses direccions aquesta novel·la en vers irradia múltiples potències i confirma una cèlebre màxima de Mallarmé que anellava literatura i vida: “El món existeix per anar a raure a un bon llibre.”

Articulat en tres parts mètricament diferents (octosíl·labs, alexandrins i decasíl·labs) Vetlla parteix de la relació amorosa entre un noi i una noia a meitat dels vuitanta del segle passat. En un intens procés de musicalitat, elegia i ritme narratiu el lector d'aquest llibre sent el rapte de la lectura, una d'aquelles forces absolutes, dissoltes i justificades en i per elles mateixes. Un llibre de poemes que la noia va regalar al noi és el vector que travessa els anys i que convoca la memòria de l'home adult, el mateix poeta, que, com tantes i tantes persones, es reconeix com a jutge i reu en aquest judici a estones greu a estones lleu que per simplificar anomenem vida. Exaltant les qualitats paradoxals d'un miratge que és pura realitat, l'hipotètic llibre de poemes que la noia va regalar al noi s'interpola en els versos del llibre, i el poemari antic es converteix en un passamà del poemari recent, conformant així un recurs àgil per establir un vincle entre èpoques diferents ara unificades sota el magma d'una memòria que dialoga amb ella mateixa.

Vetlla és un llibre d'absències que ens interpel·la sobre l'experiència humana, sobre el buit, la mort, el pas del temps, la bellesa i l'endurança d'una vida que és exactament igual que la nostra vida. El llibre com a talismà en què cristal·litzen totes les formes de l'experiència és una idea poderosa. Al capdavall la literatura intensifica la vida, i viceversa. Matisat com les notes que vam escriure als marges de vells llibres i que avui amiden moltes de les nostres conquestes i renúncies vitals, Vetlla plasma l'obra d'un autor vigorós que mereix totes les atencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.