Opinió

LA GALERIA

La llei del més fort

Sembla
que hi hagi,
en el context
ideològic
de les dretes,
la irrefrenable voluntat
de censurar
i d'ensenyar
les ungles

El PP va aprovar abans-d'ahir al Congrés dels Diputats una llei repressiva amb els vots en contra de tots els partits de l'oposició, alguns membres de la qual es van aixecar del seu escó emmordassats amb un mocador. A la zona de l'hemicicle destinada al públic, els assistents van entonar un càntic d'Els miserables. Davant aquella situació, i oblidant que tenia el micròfon obert, el president de la Cambra va deixar anar un “¡hay que joderse!” perfectament audible per als que contemplaven les incidències de l'acte a través de la televisió. Durant la tanda de rèpliques, al PP se li va dir de tot, i alguns dels oradors no es van poder estar de retreure a la nova llei una evident naturalesa “franquista”. Però el cas és que va tirar endavant, i ara només caldrà que el Senat, també amb majoria absoluta del PP, hi doni el definitiu vistiplau. Entre les discutibles disposicions del controvertit text legal, n'hi ha algunes que permeten a la policia actuar d'una manera tan, diguem-ne, agressiva sense precisar-ne les raons ni la força, que, immediatament després de l'aprovació, portaveus d'aquest cos van mostrar-se perplexos i desconcertats.

Sembla que hi hagi, en el context ideològic de les dretes, la irrefrenable voluntat de prohibir, de censurar i d'ensenyar les ungles quan els ciutadans es pensen que la llibertat és un dret, i l'exerceixen. Fins ara, algunes formes utilitzades pels cossos de seguretat per obtenir informació requerien autorització judicial, però aquest democràtic requisit, que salvaguardava les persones de possibles intromissions il·legítimes i abusives en la seva autonomia, ha quedat fora de servei. Es podran punxar telèfons, dissoldre manifestacions i furgar en la intimitat dels súbdits de Felip VI sense que calguin permisos ni exequàturs, maniobres força semblants a aquella antiga “puntada de peu a la porta” del ministre –socialista!– Corcuera, i que el TC, em sembla recordar, va abolir per anticonstitucional.

La llei també permet fer fora, així que han entrat, els immigrants que aconsegueixen, sovint amb doloroses conseqüències físiques, saltar les agressives tanques que separen Espanya del Marroc. Amb tot, el comentarista del diari Abc –i radiofonista– Carlos Herrera justificava ahir les expulsions perquè “cientos de hombres organizados proceden a su asalto por medios no contemplados por la legalidad”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia