Política

Molins no vol el rei

Veïns recullen firmes per proposar que la ciutat es digui Molins de Llobregat

El discurs del rei rescata de l’oblit el nom republicà

Molins de Llobregat. No pas de Rei. No és pas el primer cop que a aquesta ciutat del Baix Llobregat es proposa recuperar el nom republicà, però no havia passat mai d’un anhel d’uns quants veïns. Paradoxalment ha estat un rei, Felip VI, el que ha fet revifar el cognom que Molins va tenir per un breu període. I és que el discurs que el monarca va fer dimarts passat ha aixecat tal polseguera al municipi que una campanya ciutadana ha recollit ja prop de 500 firmes per reclamar a l’Ajuntament que convoqui una consulta ciutadana que decideixi si Molins s’ha de dir de Rei o de Llobregat.

Un dels promotors d’aquesta iniciativa és Alfred Bofill, que es mostrava ahir sorprès per l’interès que la campanya ha provocat. “A Molins hi ha molts no monàrquics, i feia temps que es parlava de recuperar el nom republicà”, explica. La campanya va començar a prendre forma fa un any, quan es va organitzar a Molins un acte de suport als refugiats. Es va fer un dinar solidari i, per recollir diners, es van vendre bitllets de la República de cinquanta cèntims i una pesseta en què consta el nom de Molins de Llobregat. “Es va tornar a parlar de promoure el canvi, però ha estat els últims 15 dies quan la gent s’ha animat a demanar on firmar”, assenyala aquest molinenc. A la concentració de dimarts, amb motiu de la vaga general, es van recollir moltes firmes a la plaça de l’Ajuntament. I el discurs reial del vespre va animar molts altres molinencs a signar. Els promotors proposen un canvi de nom perquè no es volen sentir vinculats a la paraula rei. “El discurs va fer molt mal”, considera Bofill.

Molins de Rei es diu així pels molins que el rei Alfons II va fer construir a l’actual població el segle XIII. Ha canviat de nom en dues ocasions, i per un període breu. A la Primera República va adoptar el nom de Molins del Pont. Entre el 1936 i el 1939 va canviar el Rei pel Llobregat, seguint la política d’eliminar referències monàrquiques o religioses. Sant Vicenç dels Horts, per exemple, es va anomenar Horts del Llobregat. I Sant Feliu, Roses del Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia