Política

Sánchez avisa Rajoy que cal fer una proposta

El líder del PSOE nega al PP capacitat per vertebrar Espanya quan és una força “anecdòtica” a Catalunya

Amb la revàlida de la majoria independentista al Parlament i el que qualifica de fracàs de la política displicent del PP, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, advertia ahir el president Rajoy que “ha arribat l’hora” que proposi una sortida política per a Catalunya.

Sánchez, que es va negar a atribuir a l’aval del 155 cap part de culpa en els pocs resultats del PSC, sí que considera que la repetició de la majoria independentista fa evident “que a Catalunya es viu una crisi larvada de sis anys per la displicència, immobilisme i falta de resposta” del govern espanyol “davant el desafiament que ha anat creixent”.

Després de participar en l’executiva del PSC per valorar els resultats electorals, els socialistes catalans van cedir a Sánchez el protagonisme de la compareixença pública per tal d’obrir la precampanya cap a La Moncloa. El secretari general del PSOE considera fracassada l’estratègia del PP a Catalunya i li retreu que “no es pot ser un partit gran en l’àmbit nacional sent una anècdota electoral a Catalunya”, en relació amb els només tres diputats obtinguts pel PP. Sánchez ja reivindica el PSOE com l’“únic partit que pot vertebrar Espanya” perquè, segons ell, té una presència “notable en tots i cadascun dels territoris”.

El líder del PSOE adverteix que a l’independentisme només se’l derrotarà “construint un projecte de regeneració política nacional” que el PP ja no pot encapçalar. El PSOE ho pot fer des dels valors d’esquerra, constitucionals, segons Sánchez, però si el govern del PP té un full de ruta alternatiu estan disposats a escoltar-lo i, fins i tot, donar-li suport.

També va fer advertiments, però menys, a la majoria independentista, a qui reconeix la victòria en escons “però no en vots” i a qui avisa que té menys majoria social per iniciar el camí cap a la independència. Sánchez els adverteix que no poden “intentar governar per a un 47% dels ciutadans” i que ho han de fer per a tots els catalans.

Per la seva banda, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va fer una poc detallada valoració dels resultats electorals i una autocrítica genèrica. Segons ell, el PSC no va parar prou compte a l’excepcionalitat dels comicis, no va aconseguir la confiança dels “sectors populars no independentistes” i no es va adonar que la “tercera via” no és vista encara entre la ciutadania catalana com la solució política que, segons ell, s’acabarà obrint camí en el futur.

Pel que fa a la perspectiva política que s’obre, Iceta adverteix que es consolida una situació de dos blocs iguals, cap dels quals aconsegueix imposar-se a l’altre, i que la majoria independentista, amb legitimitat per triar president i governar, ho haurà de fer “d’acord amb les lleis perquè les institucions són de tots i qui governa ho ha de fer per a tots”. Només l’exconseller democratacristià Ramon Espadaler serà al grup socialista del Parlament entre els candidats d’Units per Avançar perquè els socialistes han repetit resultats a les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida, on només entren els caps de llista del partit que ja van entrar el 2015.

Al costat d’Espadaler, la cara nova de l’equip que liderarà Miquel Iceta és l’activista social Beatriz Silva, mentre que l’exportaveu del partit Esther Niubó es reincorpora a la cambra. La resta són els diputats que ja han representat el PSC aquests darrers dos anys.

Tot i guanyar 80.000 vots a Barcelona i un escó, l’aposta del PSC no ha assolit els resultats desitjats i ha perdut davant de Ciutadans les ciutats de Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, així com els municipis aranesos de Les i Bossòst, que en les eleccions del 2015 encara conservava.

LA FRASE

Ha arribat l’hora que el govern d’Espanya assumeixi les seves responsabilitats i proposi una solució
Pedro Sánchez
secretari general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia