Política

L’emmanillat de l’1-O

L’Audiència de Barcelona ordena la declaració com a investigats de tres agents de la Guàrdia Civil acusats de detenció il·legal d’un noi de Fonollosa

Descarta “excés policial” al poble

Un noi de Fonollosa que volia participar en el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre del 2017 va rebre un càstig major. Quan més de mig centenar d’agents de la Guàrdia Civil van envair aquest poble del Bages d’uns 250 habitants, els concentrats van seure a terra i van fer resistència passiva a l’entrada de l’ajuntament. Durant l’actuació, el jove va anar a ajudar un company apartat pels agents, però a ell un guàrdia civil el va emmanillar a l’esquena i el va retenir a la plaça de la vila, fins que van trobar l’urna amagada al camp. Lletrats del Col·legi d’Advocats de Manresa van denunciar la seva detenció il·legal, i ara l’Audiència de Barcelona els ha donat la raó.

La secció cinquena de l’Audiència de Barcelona, en una resolució d’octubre passat, ha acordat que la jutgessa de Manresa, que investiga els incidents, citi a declarar com a investigats tres agents de la Guàrdia Civil per “aclarir la detenció il·legal” denunciada. L’advocat del noi sosté que va ser detingut sense informar-lo dels seus drets ni se l’acusa de res.

En la resolució, les tres magistrades –Elena Guindulain, Rosa Fernández i Isabel Massigoge, que és la ponent– exposen que en els vídeos aportats a la causa es veu com el noi s’abalança sobre els agents en veure que agafen un amic, i després se’l veu a ell en un costat de la plaça emmanillat i custodiat per dos agents. Afirmen que la detenció es podria justificar si al noi se li imputa alguna acció delictiva. Afegeixen, però, que “si va ser una mera retenció, la seva justificació podria ser qüestionable, i més sense saber el lapse de temps que va estar així”, i declaren “idònia la declaració dels agents com a investigats”. El veí va estar, com a mínim, un quart d’hora emmanillat a la plaça, asseguren fonts de l’equip d’advocats de Manresa, que duen diverses denúncies contra l’actuació de la Guàrdia Civil al Bages durant l’1-O. Una d’elles és pels danys provocats a l’ajuntament de Fonollosa, xifrats en 6.499 euros.

A més, del centenar d’agents ferits l’1-O que recull l’escrit d’acusació contra els independentistes catalans de la fiscalia del Suprem (sense qüestionar-los, com sí fa amb els veïns), s’hi detalla un agent ferit per una puntada de peu a Fonollosa, però no hi ha cap denúncia a cap veí, com en la majoria de casos.

A banda, en el cas de Fonollosa, l’Audiència de Barcelona no comparteix la denúncia dels veïns que els agents de la Guàrdia Civil van fer un “ús excessiu” de la força l’1-O, com sí la va declarar i criticar en una altra interlocutòria (és la mateixa secció cinquena però diferents magistrats) a l’institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. “Cap de les imatges examinades reflecteix excés policial susceptible d’imputació. No s’ha visualitzat ni s’ha denunciat l’ús d’armes per part dels agents”, sosté l’Audiència per descartar les proves d’identificació dels agents a Fonollosa i que la Secretaria d’Estat de Seguretat detalli l’actuació policial al Bages per l’1-O. Aquesta darrera, però, es va aprovar en la causa de l’institut Quercus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia