Política

La Moncloa insta Podem a “rectificar i entrar en raó”

Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez afirmen que “les exigències de Podem són inassumibles”

Les dues formacions filtren als mitjans les propostes de l’altra part

La Moncloa ha fet una crida a Podem perquè rebaixi les seves exigències i accepti la proposta que –segons fonts de l’executiu citades per l’ACN– té sobre la taula per acordar un govern de coalició.

Tot i que aquesta nit des de l’executiu han arribat a dona per trencades les negociacions, l’entorn de Sánchez ha llançat més tard un missatge a la formació morada a través dels mitjans per traslladar-los que “haurien de rectificar i entrar en raó”.

Poc abans, la Moncloa ha donat un cop de porta després d’una tarda de contactes infructuososen considerar que “les exigències de Podem són inassumibles, i no s’han mogut d’elles”. De la seva banda, fonts de Podem han acusat el PSOE de no haver cedit en cap de les àrees socials que reclamava la formació morada.

Fonts socialistes han assegurat aquesta nit que l’última oferta que han fet a Unides Podem és fer vicepresidenta d’Afers Socials l’actual portaveu lila al Congrés, Irene Montero, i que la seva formació controli tres ministeris: el d’Habitatge i Economia Social; el de Sanitat, Afers Socials i Consum, i el d’Igualtat. Segons han explicat les fonts, aquests ministeris inclourien les competències de les actuals secretaries generals d’Habitatge, Sanitat, Consum i Igualtat. No obstant això, Podem ha negat que aquesta fos l’oferta del PSOE. La vicepresidenta primera del Congrés i diputada de Podem Gloria Elizo ha publicat al seu compte de Twitter una resposta taxativa: “Això és senzillament mentida”.

Al llarg de la tarda, les dues formacions han filtrat als mitjans les propostes de l’altra banda. Des de la formació morada han revelat que el candidat socialista ha transmès al líder de Podem, Pablo Iglesias, la seva negativa a cedir competències de Treball, Hisenda, Transició Ecològica i Igualtat, àrees que volien els d’Iglesias. Els socialistes han confirmat aquesta conversa i han defensat que ”l’oferta a Podem és una bona oferta”.

Més tard, l’equip de Sánchez ha donat a conèixer el document amb les exigències que Unides Podem ha posat sobre la taula per formar govern. En concret, la formació d’Iglesias reclama tenir competències pròpies dels ministeris d’Hisenda, Treball, Igualtat, Ciència i Transició Ecològica.

La proposta d’Unides Podem passa per controlar una vicepresidència de Drets Socials i Mediambientals així com cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; Treball, Seguretat Social i Lluita contra la Precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.

Aquests ministeris, segons la petició d’Unides Podem, quedarien sota la coordinació de l’esmentada vicepresidència i tindrien competència en matèries com polítiques d’ocupació, autònoms i pensions, energia, mobilitat, medi ambient, drets dels animals, tributs, inspecció fiscal, apostes, universitats, ciència, joventut, famílies, dependència, gent gran, discapacitats i pensions.

Podem ha admès aquest vespre que el document de peticions filtrat pel PSOE és seu, però assegura que era una “proposta inicial per poder debatre i negociar”. La formació afirma que “no són exigències ni línies vermelles” sinó “un punt de partida” per “començar a treballar”.

Sánchez ajorna una entrevista

El president del govern espanyol en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, havia ofert als serveis informatius de Telecinco una entrevista en directe per a aquest dimecres a la nit, enmig de la negociació de la possible coalició de govern entre PSOE i Podem que l’investiria president.

Però la tensa situació entre les dues parts ha fet que, malgrat que la cadena havia anunciat ja que emetria en directe l’entrevista a l’informatiu de la nit, l’equip de Sánchez hagi decidit ajornar l’entrevista per al dijous, tal i com ha fet públic Telecinco.

Aquesta reculada mediàtica s’interpreta en l’entorn de la negociació com una evidència de les dificultats que travessen les converses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia