Política

Solidaris des de l’Estat

Milers de persones s’han manifestat en els darrers dies a diferents capitals de l’Estat a favor de l’amnistia i per la llibertat dels presos polítics

Van acabar estomacats per la policia i per col·lectius feixistes, però un miler de ciutadans no van dubtar a omplir, només dos dies després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem, la Puerta del Sol de Madrid en solidaritat amb el poble català, per mostrar el seu rebuig a la sentència i per reclamar la llibertat dels presos polítics. La protesta, convocada per la Coordinadora 25-S i seguit per moviments antirepressius i anticapitalistes, només és una mostra de les que s’han produït des de llavors arreu de l’Estat espanyol. A banda de València, Palma o Andorra la Vella, Sant Sebastià, Vitòria, Bilbao, Pamplona, Sevilla, Granada, Màlaga, Vigo, Saragossa o Gran Canària son només algunes de les capitals espanyoles on s’han produït manifestacions de suport al poble català i per denunciar la sentència del Suprem.

“Que visqui la lluita del poble català”, “Madrid està amb el poble català”, “llibertat presos polítics” i “sí, sí, sí, dret a decidir” van ser algunes de les consignes corejades en la manifestació de la Puerta del Sol fins que grups d’ultradreta que portaven banderes d’Espanya i del partit xenòfob i anticatalanista Vox els van acabar agredint. El dissabte posterior a la sentència, els madrilenys van tornar a sortir al carrer en una concentració molt més gran i que va acabar amb càrregues de la Policía Nacional, després que grups d’extrema dreta provoquessin aldarulls. La manifestació, convocada pel Movimiento Antirrepresivo de Madrid, demanava l’amnistia total dels presos i exiliats i clamava pels “drets i les llibertats democràtiques”. El balanç de la jornada, que havia transcorregut de forma pacífica fins a l’hora de dissoldre’s, amb càrregues policials a la Puerta del Sol, va ser de tretze persones ferides i una de detinguda, que va acabar a la presó.

La resposta més massiva, sens dubte, és la que s’ha produït al País Basc. També el dimecres posterior a la sentència, desenes d’excursionistes van il·luminar les Aiako Arriak, les Penyes d’Aia, tal com ho van fer els voluntaris que van pujar fins a la muntanya de Montserrat. El dia següent, els estudiants van tornar a sortir a ciutats com ara Bilbao i Vitòria, on van tallar les vies del tren; i el dissabte posterior a la sentència, més de 42.000 persones van omplir Sant Sebastià en la manifestació més massiva que s’ha celebrat fora de Catalunya en suport als presos polítics.

També a Andalusia les mostres de suport han estat més que evidents. El Sindicat Andalús de Treballadors (SAT) ha donat suport a les convocatòries que s’han celebrat, per exemple, a Sevilla, Màlaga i Granada, “i ens afegirem a les que hagin de venir”, segons va explicar Javier García, portaveu del sindicat. Unes cent cinquanta persones es van aplegar davant de la Subdelegació del Govern espanyol a Granada, on van demanar l’amnistia per als presos polítics i els exiliats; i a Sevilla es van viure concentracions de rebuig a la sentència ja el dimarts dia 15. També a Almeria es van concentrar a Puerta Purchena.

A banda de Madrid i Andalusia, les mostres de suport també han arribat des d’altres punts dels Països Catalans (Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes) i del País Basc. El mateix dilluns en què es va fer pública la sentència, centenars de persones es van concentrar a Bilbao i València; Elx, Castelló, Alacant; Palma, Inca, Manacor, Felanitx o Alcúdia.

El mateix dia, prop de tres-centes persones també es van concentrar a l’avinguda Meritxell d’Andorra per mostrar el seu rebuig. Els concentrats van cantar Els Segadors i van cridar tota mena de crits a favor dels líders independentistes sentenciats.

Empresonat a Madrid
Daniel Gallardo és al mòdul 2 de la presó d’Alcalá-Meco, després que va ser detingut en la concentració contra la sentència que es va fer a Madrid el dissabte 19. El jove està acusat de desordres i atemptat a l’autoritat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia