Política

formació de govern

El PSOE diu que Rajoy no li agrada gens però el deixarà ser president per sentit de país

Els socialistes carreguen durament contra Podemos perquè no ha permès construir una alternativa de govern

El portaveu del grup parlamentari adverteix el PP que hauran de pactar per poder governar

Antonio Hernando ha obert foc aquest matí puntualment a les nou del matí, en el primer torn de rèplica de la resta de grups del Congrés dels Diputats al discurs d'ahir del president del govern en funcions, Mariano Rajoy.

Hernando ha estat dur. Ha afirmat que als socialistes no els agrada ni Mariano Rajoy ni les polítiques del PP i que per aquest motiu votaran en contra en la primera volta de les votacions del candidat a la presidència del PP. Ara bé, Hernando havia de justificar l'abstenció en la segona volta de les votacions al Congrés dissabte i ho ha fet dient que calia posar punt i final al bloqueig institucional i evitar unes terceres eleccions que perjudicarien la ciutadania i permetrien que el PP seguís governant en funcions i sense control parlamentari. Hernando, doncs, ha tirat del “sentit de país” per justificar una decisió que ha dit que no és gens fàcil “com vostès es poden imaginar” pels socialistes.

Tot seguit, Hernando ha volgut salvaguardar la figura de Pedro Sánchez i ha assegurat que si no va poder formar govern és perquè “alguns no van voler un socialista presidint el país” en clara referència a Podemos i al seu líder, Pablo Iglesias, a qui en un moment de la seva intervenció s'hi ha referit com a “l'heroi de l'esquerra”.

Governar des de l'oposició

El portaveu del PSOE a la Cambra ha advertit que l'abstenció dels socialistes lluny de ser un xec en blanc és una eina per, pràcticament, governar des de l'oposició. Hernando ha mantingut que el PP no podrà governar lliurement com fins ara i que no podrà adoptar polítiques que vagin en contra dels interessos dels ciutadans, especialment dels més desafavorits. I ha començat a enumerar una llarga llista d'exigències que encapçala la derogació de les revalides establertes en la Lomce -ahir els estudiants de tota Espanya van sortir al carrer massivament per oposar-se a la llei- ; pujar el salari mínim; revitalitzar el Pacte de Toledo per garantir les pensions; crear una subcomissió parlamentària per abordar els reptes territorials, especialment el tema català i, finalment, reformar l'article 99 de la Constitució que acoti el temps d'investidura d'un candidat, i que permeti governar al president de la llista més votada.

Hernando, al principi i al final de la seva intervenció, s'ha referit a què el seu partit acumula 137 anys d'història, durant els quals han pres decisions que semblaven contradictòries perquè primer el PSOE havia defensat una postura i després justament la contrària, i ha posat com a exemple el canvi de posició que va permetre l'entrada d'Espanya a la OTAN. Un cop més, cercant justificar la decisió del seu partit, ha afirmat que la majoria de vegades aquests canvis de rumb han servit per millorar la situació de l'Estat espanyol.

Podeu seguir en directe mitjançant el nostre web la sessió al Congrés dels Diputats a través d'aquest enllaç



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona