Política

Rivera defensa la vocació de Ciutadans de ser un partit centrista

Ataca a Podemos i li diu que la nova política no és cridar sinó tancar acords amb els partits polítics majoritaris

Parafrasejant Suárez afirma que “cal substituir les canonades sense tancar l'aigua”

Albert Rivera ha iniciat el seu parlament amb una referència que confirma la vocació d'ocupar una posició centrista a la política espanyola. Ha esmentat una frase que el 6 d'abril de 1978 va fer servir l'aleshores president Adolfo Suárez, que es va treure un paper de la butxaca i va dir “hem hagut de canviar les canonades sense tallar l'aigua”. Segons Rivera, ara toca fer el mateix, canviar l'aigua -entre altres la que ha qualificat de “putrefacta” de la corrupció- sense fer malbé les canonades

Ha advertit que arrenca un nou temps a Espanya perquè “s'han acabat les majories absolutes” i ha fet costat a Hernando -portaveu del PSOE al Congrés- quan aquell ha dit que “el canvi de majories al Congrés ha de fer canviar la manera de governar del PP”.

Rivera s'ha adreçat a Podemos per dir-los que la nova política és tancar acords amb els partits majoritaris i no pas cridar o voler fer carreres per veure qui arriba primer al final d'una contesa electoral: “això no és una carrera de cotxes” ha etzibat a Pablo Iglesias.

El líder de Ciutadans ha reivindicat el seu paper positiu, que l'ha portat a tancar acords tant amb el PP com en el seu moment amb el PSOE. Ha demanat als dos partits que tirin endavant tots tres junts les 100 mesures impulsades per Ciutadans en què, en moments diferents, PP i PSOE han dit que estaven d'acord.

Pel que fa a les al·lusions que s'han creuat PP i Podemos sobre les manifestacions al carrer, Rivera ha dit que les seves pancartes són els rebuts dels autònoms i i la dels llibres de text i ha anunciat que presentaran un seguit de propostes perquè els autònoms no paguin el rebut quan no puguin i per aconseguir la gratuïtat dels llibres de text, entre altres mesures de caire social.

Rivera s'ha queixat que Podemos es dediqui a fer servir les xarxes socials per denunciar que el govern del PP és fruit d'”un cop d'estat” i ha defensat el PP: “aquest no és el meu govern, però és legítim i democràtic. No parli de cops d'estat”.

Pel que fa a la qüestió de Catalunya, ha recordat que entre “els set pares fundadors de la Constitució” hi havia Roca i Soler Tura i s'ha preguntat on estan els polítics moderats i pactistes catalans com els del 78. El líder de Ciutadans ha interpel·lat els partits independentistes si estaran en les taules de negociació sobre la reforma de la Constitució o d'Infraestructures “que tractaran qüestions com el Corredor Mediterrani”. Sorprenentment, Rivera ha fet servir el català per deixar ben clar que “molts catalans volem seguir sent espanyols”.

Rivera, en un discurs trufat de referències constants als primers anys de la Transició i fins i tot als hispanoparlants, ha assegurat que vol modernitzar Espanya -hi ha insistit diverses vegades- i ha agraït als ciutadans de l'Estat la paciència que han tingut amb els seus polítics durant tots aquests mesos i amb la repetició de les eleccions.

En el torn de rèplica, Rajoy ha agraït el paper que Ciutadans ha jugat fins ara i ha lloat les coincidències dels programes econòmics que hi ha en els programes dels dos partits, fins al punt que ha afirmat que a banda dels acords ja pactats amb el partit taronja en poden haver de nous en els pròxims mesos.

El candidat a la presidència pel PP ha tornat a posar èmfasi en la necessitat de garantir un bon sistema educatiu i ha refermat que és favorable a suspendre algunes de les normes que hi ha a la Lomce. Rajoy s'ha mostrat partidari de reformar la llei més que no pas fer-ne una de nova, com ha passat periòdicament en la història de la política educativa espanyola.

Rajoy també ha evidenciat les seves coincidències en la majoria de temes programàtics però, en una al·lusió gens dissimulada al PSOE, ha recordat que només amb 170 diputats (PP, Ciutadans i Coalició Canària) no en fan prou per aprovar les lleis i ha advertit del bloqueig institucional que podria afectar el creixement econòmic (una nova indirecta al PSOE). “Revertir la política econòmica i les reformes que s'han fet en els últims anys poden afectar el creixement econòmic d'Espanya. Li farem un flac favor al país”, ha conclòs.

Després d'una llarga disquisició de Rajoy a l'entorn de la política econòmica, i ja en el torn de contrarèplica, Albert Rivera ha confirmat al presidenciable que si tiren endavant les mesures socials pactades “ja tenen pressupostos”, perquè creu que és molt difícil que el PSOE o Podemos no doni suport a decisions socialment positives. L'ha advertit, però, que Ciutadans no admetrà pujades d'impostos o de l'IVA -de fet demana que es redueixi l'IVA cultural- que és el que els ha promès, de moment, el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà