Política

Estats Units

Trump reforça el racisme

La victòria del magnat en les presidencials nord-americanes fa ressorgir moviments xenòfobs

Els grups neonazis es veuen legitimats i aspiren a quotes de poder quan el president electe pregui possessió el 20 de gener

Hail Trump! Hail la nostra gent! Hail la victòria!” El president de l'Institut de Política Nacional (NPI), Richard Spencer, va clausurar, a finals de novembre, la trobada anual de l'organització amb crits sorgits del nazisme. Va ser la prova definitiva que el racisme i el supremacisme blanc, emparats en la denominació alt-right (‘dreta alternativa') i ajudats per la victòria del discurs de Donald Trump en les presidencials, han sortit de la cova i s'han instal·lat de ple en la societat nord-americana sense vergonya.

Segons la Lliga Antidifamació, una organització sense ànim de lucre que vigila els grups d'odi, alt-right és només “un terme vague que realment abraça un rang de gent de l'extrema dreta que rebutja el conservadurisme tradicional en favor d'un que abraça implícitament o explícita el racisme o el supremacisme blanc”. Per a una altra associació semblant, el Southern Poverty Law Center, Spencer és el principal promotor del “racisme acadèmic”, un intent de justificar la superioritat d'una raça (la blanca) per sobre de la resta.

Spencer i altres líders d'aquesta ideologia veuen en Trump l'oportunitat de sortir de l'ombra i caminar cap a un estat únicament blanc. “He viscut en un embolic multicultural durant anys i vull destruir-lo”, declara sense embuts el president del NPI, el mateix que assegura que ha vist com la “identitat dels homes joves blancs s'ha depreciat”.

Spencer i el seu alt-right no són els únics. Al febrer, el Ku Klux Klan (KKK) va apostar per Trump perquè sense ell hi havia el perill que els nord-americans blancs patissin un “desnonament amb efectes catastròfics arreu del món”. La connexió entre el discurs antiimmigració i xenòfob de Trump i aquestes agrupacions va ser durament criticada per una societat liberal incapaç d'assumir que, després d'un president negre, aparegués un moviment “encara més racista que en dècades anteriors”. Tot el rebombori va obligar Trump a desaprovar-los de forma pública (després de molt de temps en silenci o directament negant-s'hi), però les paraules no coincideixen amb les accions. Com a cap de l'estratègia de la Casa Blanca ha col·locat Steve Bannon, conegut supremacista blanc. L'exdirector del portal d'internet Breitbart, especialitzat en notícies falses i insults a les minories, serà un dels principals timoners de la nova administració.

A banda de l'augment d'atacs d'odi racial en la població civil, els discursos xenòfobs juguen amb la idea d'instal·lar-se en la societat nord-americana, i fins i tot guanyar espais en l'àmbit polític. El fracàs de l'exlíder del KKK David Duke en l'intent de ser senador no ha aturat l'intent dels racistes d'assaltar el poder legislatiu. Les últimes setmanes, els rumors que Richard Spencer està pensant seriosament presentar-se a un escó al Congrés en les eleccions d'aquí a dos anys i aprofitar l'embranzida del moviment de Trump han agafat força. De moment, està aprenent les millors tècniques del seu mestre: cada vegada, ocupa més espai mediàtic.

62
anys té el polèmic Steve Bannon, estrateg en cap i conseller principal de Donald Trump.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans